Tuesday

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έβγαλε την απόφαση: "Η φέτα είναι ελληνική"

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έβγαλε την απόφαση: "Η φέτα είναι ελληνική" και το FORTHnet.gr παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη φέτα. Το ιστορικό της απόφασης, πώς κάλυψαν την υπόθεση τα ΜΜΕ στον κόσμο, φωτορεπορτάζ με "μπόλικη" φέτα και χρήσιμες συνδέσεις.





Ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόφαση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη φέτα, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργεί "σημαντικό προηγούμενο" για τον καθορισμό των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε για άλλη μια φορά τις προσφυγές της Γερμανίας και της Δανίας, που είχαν την υποστήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας, και επικύρωσε ρύθμιση που είχε υιοθετήσει η Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2002 με την οποία απαγορευόταν η παραγωγή φέτας εκτός Ελλάδος. "Η απόφαση αυτή δημιουργεί σημαντικό προηγούμενο για τον ορισμό μιας γεωγραφικής ένδειξης", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Γεωργίας Μάικλ Μαν. "Αυτό είναι σημαντικό για το μέλλον της πολιτικής μας όσον αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις, την οποία υποστηρίζουμε στις διεθνείς διαπραγματεύσεις", συνέχισε, κρίνοντας ότι αυτό "δείχνει ότι το σύστημά μας λειτουργεί".

Περιθώριο ως τον Οκτώβριο του 2007
Οι παραγωγοί τυριού τέτοιου τύπου εκτός Ελλάδος έχουν περιθώριο ως τις 15 Οκτωβρίου του 2007 για την αφαίρεση της ονομασίας φέτα από τα προϊόντα τους, υπενθύμισε. Τον Οκτώβριο του 2002, η Επιτροπή είχε δώσει στους παραγωγούς περιθώριο 5 ετών για να προσαρμοστούν στη ρύθμισή της για τη φέτα.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Οι δικαστές έκριναν ότι η ονομασία φέτα δεν έχει γίνει γενικής χρήσεως, όπως ισχυρίσθηκαν η Γερμανία και η Δανία με την υποστήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας. Η Γαλλία, η Δανία και η Γερμανία παρασκευάζουν εδώ και πολλά χρόνια μεγάλες ποσότητες φέτα με αγελαδινό γάλα και μάχονται για να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την ονομασία "φέτα". Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι χώρες αυτές δεν απέδειξαν ότι η εκτίμηση της Επιτροπής, η οποία είχε κρίνει ότι ο όρος «φέτα» δεν έχει καταστεί κοινή ονομασία, είναι εσφαλμένη. Έτσι, με τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου η ονομασία αυτή προστατεύεται σε κοινοτικό επίπεδο και μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το τυρί που προέρχεται από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, η ονομασία «φέτα» δεν έχει καταστεί κοινή ονομασία ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου και, επομένως, δεν αποτελεί ονομασία γένους. Το Δικαστήριο διαπιστώνει ακόμη ότι λευκά τυριά άλμης παρασκευάζονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τα τυριά, όμως, αυτά είναι γνωστά στις χώρες αυτές με άλλες ονομασίες και όχι με την ονομασία «φέτα».

Σχετικά άρθρα σε εφημερίδες σε όλο τον κόσμο
Ανακαλύψαμε πως κάλυψαν την είδηση εφημερίδες από την Ινδία και τη Νότια Αφρική και από τη Ρωσία ως τις ΗΠΑ.
Greece wins exclusive European rights to ’feta’ name Mail & Guardian Online - Johannesburg, South Africa
Say Feta Cheese And Thank Greece For It The Statesman - Kolkata,India
EU Court Deems Greece Home of Feta Cheese Los Angeles Times
Exclusive "feta" rights are granted to Greece Seattle Times
EU rules feta cheese is Greek not generic USA Today
EU Court Sides With Greece in Feta Fight ABC News
Feta cheese ruling won’t affect Aussies Sydney Morning Herald
Yorkshire feta? Hard cheese, says European court Telegraph
UK dismay as Greeks win feta cheese rights Financial Times
Greece called motherland of feta cheese Pravda Russia
"Feta" cheese name given EU protection Ireland Business World

Το ιστορικό της υπόθεσης
Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης υπενθυμίζεται ότι το 2002, η Επιτροπή καταχώρισε την ονομασία «φέτα» ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) για το λευκό τυρί άλμης απο την Ελλάδα. Η ονομασία αυτή είχε καταχωριστεί για πρώτη φορά, το 1996, με αίτηση της Ελλάδας. Ωστόσο, το Δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής της Δανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ακύρωσε την καταχώριση αυτή το 1999, με την αιτιολογία, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή δεν είχε λάβει υπόψη της το γεγονός ότι η ονομασία αυτή χρησιμοποιείτο από πολλού χρόνου σε ορισμένα κράτη μέλη πλην της Ελλάδας.

Η γιορτή φέτας στην Ελασσόνα
Η Επαρχία Ελασσόνας είναι η μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας. Κάθε δύο χρόνια διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας σε συνεργασία και με άλλους φορείς η καθιερωμένη Πανελλήνια Γιορτή Φέτας Ελασσόνας. Η γιορτή πλαισιώνεται από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος πλήθους κόσμου από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο.

Τι είναι ΠΟΠ
Σημειώνεται ότι για να προστατεύεται ως ΠΟΠ, μια παραδοσιακή ονομασία όπως η «φέτα», η οποία δεν αποτελεί όνομα μιας περιοχής, ενός τόπου ή μιας χώρας , πρέπει να περιγράφει ένα γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο που κατάγεται από ένα οριοθετημένο γεωγραφικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει ιδιαίτερους φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και είναι ικανό να προσδώσει_σ’ αυτό το γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο τα ειδικά χαρακτηριστικά του. Η γεωγραφική ζώνη την οποία οριοθετεί η ελληνική νομοθεσία περιλαμβάνει αποκλειστικά το έδαφος της ηπειρωτικής Ελλάδας και τον Νομό Λέσβου.

Φέτα = Παράδοση
Με την απόφασή του το Δικαστήριο έκρινε ότι η εκτατική βοσκή και η διαχείμαση, οι οποίες αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της εκτροφής προβατίνων και αιγών που χρησιμοποιούνται για την προμήθεια της πρώτης ύλης του τυριού «φέτα», αποτελούν καρπό μιας πατρογονικής παράδοσης που επιτρέπει την προσαρμογή στις κλιματικές μεταβολές και στις συνέπειές τους στη διαθέσιμη βλάστηση. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων μικρού μεγέθους, πολύ λιτοδίαιτων και ανθεκτικών, που μπορούν να επιζήσουν σε ένα ελάχιστα γενναιόδωρο από ποσοτικής απόψεως περιβάλλον το οποίο, ωστόσο, είναι ποιοτικά προικισμένο με μια άκρως διαφοροποιημένη ειδική χλωρίδα που χαρίζει στο τελικό προϊόν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Η όσμωση μεταξύ των προαναφερόμενων φυσικών παραγόντων και των ειδικών ανθρώπινων παραγόντων, ιδιαίτερα η παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής που απαιτεί οπωσδήποτε στράγγισμαν χωρίς πίεση, χάρισε στο τυρί φέτα εξαιρετική διεθνή φήμη, αναφέρει ακόμη το Δικαστήριο στην απόφασή του.

Σχετικές ιστοσελίδες
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου (στα αγγλικά)
Press and Information -PRESS RELEASE No 92/05 - 25 October 2005
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=CJE/05/92&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
Η απόφαση του Δικαστηρίου για τις υποθέσεις C-465/02 and C-466/02
Υπόθεση της Γερμανίας και της Δανίας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
The Court of Justice upholds the name ‘feta’ as a protected designation of origin for Greece
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (στα ελληνικά) - αρχείο PDF
http://curia.europa.eu/el/actu/communiques/cp05/aff/cp050092el.pdf

Συγκεντρωμένη στην Ελλάδα η κατανάλωση φέτας
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή φέτας σε άλλα κράτη μέλη πλην της Ελλάδας είναι σχετικά σημαντική και έχει διαρκέσει επί ικανό χρονικό διάστημα (στη Γαλλία από το 1931, στη Δανία από τη δεκαετία του 1930 και στη Γερμανία από το 1972), η παραγωγή φέτας εξακολουθεί να είναι συγκεντρωμένη στην Ελλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει το 85 % της κοινοτικής ετήσιας κατανάλωσης κατ’ άτομο. Η πλειονότητα των καταναλωτών στην Ελλάδα θεωρεί ότι ονομασία «φέτα» έχει γεωγραφική σημασία και δεν είναι κοινή. Στα άλλα κράτη μέλη, η φέτα διατίθεται συνήθως στο εμπόριο με ετικέτες που παραπέμπουν στις ελληνικές πολιτιστικές παραδόσεις και στον ελληνικό πολιτισμό. Έτσι, οι καταναλωτές στα κράτη μέλη αυτά αντιλαμβάνονται τη φέτα ως τυρί συνδεόμενο με την Ελλάδα, ακόμα και αν, στην πραγματικότητα, έχει παραχθεί σε άλλο κράτος μέλος. Όσον αφορά τη Δανία, το Δικαστήριο διαπιστώνει, τέλος, ότι η σχετική δανική νομοθετική ρύθμιση αναφέρεται όχι στη «φέτα» αλλά στη «δανική φέτα», πράγμα που υποδηλώνει ότι, στη Δανία, η ονομασία «φέτα» χωρίς επιθετικό προσδιορισμό έχει διατηρήσει την ελληνική σημασία της.

Ο βρετανικός τύπος για τη νίκη της ελληνικής φέτας
«Φέτα του Γιόρκσιαρ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, λέει το δικαστήριο», είναι ο τίτλος της «Ιντιπέντεντ» που αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Κοινοτήτων, το οποίο απεφάνθη πως η φέτα είναι ένα καθαρά ελληνικό προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Η κα. Τζούντι Μπελ, παραγωγός εδώ και 20 χρόνια της φέτας της βόρειας Αγγλίας, η οποία προσέφυγε στο δικαστήριο δήλωσε απογοητευμένη αλλά αποφασισμένη να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι «η λέξη φέτα ανήκει αποκλειστικά στους Έλληνες παραγωγούς». Η «Τάιμς» υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αν και η μεγαλύτερη παραγωγός φέτας στην ΕΕ με 115.000 τόνους το χρόνο προορίζει το προϊόν για εσωτερική κατανάλωση και πάνω σε αυτό η κα. Μπελ δήλωσε στην εφημερίδα: «Από πού θα προμηθευόμαστε τώρα τη φέτα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να την παράγει για όλους».






Exclusive "feta" rights are granted to Greece
By Raf Casert


BRUSSELS, Belgium — The European Union's (EU) highest court settled the fate of feta cheese yesterday, decreeing it a traditional Greek product deserving protection throughout the 25-nation bloc in a ruling that went against other European producers.

Germany and Denmark, backed by France and Britain, had challenged the designation of origin for the salty, crumbly cheese and turned it into a gastronomic fight lasting almost 20 years and involving lobbyists, the European Commission and, finally, the European Court of Justice, the EU's highest court.

"The court upholds the name 'feta' as a protected designation of origin for Greece," the Luxembourg-based court said in its ruling.

Danish and German producers had hoped to continue producing such cheese and call it feta to maintain the product's marketability. They argued that what made feta specific was the technique of making it, not the geographical origin.

"Our efforts have been crowned by success. The European Court issued a historic decision, declaring finally and irrevocably that the feta is not for common usage and is exclusively Greek," a jubilant Greek Agriculture Minister Evangelos Basiakos said.

Danish producers were outraged.

"The ruling is grotesque and political," said Hans Bender of the Danish Dairy Board. "What will be next? Will the Italians demand that pizza become a protected product that no one can make?"

Name changes, though, will be inevitable.

"Our feta production will continue. However, we will sell under other names," said Astrid Gade Nielsen, spokeswoman for Arla Foods, a Danish company that produces 25,000 tons of the cheese a year.

EU Farm Commissioner Mariann Fischer Boel said the ruling set an example for global trade talks where denominations of origin, including those of wines, are often discussed.




"The ruling sets an important precedent" for defining so-called geographic indicators, a trademark-protection issue affecting a variety of European foodstuffs in global trade talks.

"This is important for the future for international negotiations. This ruling shows that our system works," Boel said.

When the European Commission gave feta its protected designation of origin in 2002, it argued that natural, geographic and human factors had combined to give the cheese its specific Greek character. It said the extensive grazing of special ewes and goats on Greek terrain gave the cheese its specific aroma and flavor.

"The interplay between the natural factors and the specific human factors, in particular the traditional production method, which requires straining without pressure, has thus given feta cheese its remarkable international reputation," the court said.

German and Danish producers, who have taken the lead in campaigns to have feta declared a generic product in recognition of the fact that production has spread well beyond the cheese's origin, took the case to the EU's highest court.

The court ruled that was not enough to claim the name, arguing several Balkan countries produced such a briny cheese for a long time, but all called it something different.

Three years ago, Denmark exported most of the 30,000 tons of feta it produces each year. Greece made some 115,000 tons of the cheese, mostly for home consumption.

No comments: