Wednesday

Κάλεσμα στην Ελασσόνα για την Πανελλήνια Γιορτή Φέτας


Κάλεσμα στην Ελασσόνα για την Πανελλήνια Γιορτή Φέτας

* ΕΠΑΡΧΟΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΣΕΩΝ...»


Του Γιάννη ΜουκίδηΕΛΑΣΣΟΝΑ
Ανοιχτό κάλεσμα προς όλους για την 4η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα, που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή, απηύθυναν χθες το μεσημέρι η έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου αποτυπώθηκαν οι άξονες των στόχων της Γιορτής, και έγινε η αναλυτική παρουσίαση των 3ήμερων ποικίλων εκδηλώσεων του προγράμματος της όλης διοργάνωσης, που φιλοδοξεί να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες από το νομό Λάρισας, το Θεσσαλικό χώρο, αλλά και από διάφορες περιοχές της χώρας.Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ακόμη ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΚΑΛ Ελασσόνας κ. Γιάννης Κόκκινος, ο διευθυντής της επιχείρησης κ. Γιάννης Σαμώτας και η γνωστή ζωγράφος(μέλος της επιτροπής που έχει την οργανωτική ευθύνη της έκθεσης χαρακτικής) κ. Θωμαή Κόντου.
Η έπαρχος κ. Μαμάρα
Ανοίγοντας, η έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαμάρα, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν και θα συμβάλλουν για την επιτυχία της Γιορτής, έκανε μια ιστορική αναδρομή για ό,τι προηγήθηκε με τις άλλες τρεις Γιορτές, επικεντρώνοντας στην αναβάθμιση της Γιορτής που απέκτησε πανελλήνιο χαρακτήρα, μετά από συλλογική προσπάθεια, αλλά και στην κατοχύρωση της φέτας ως προϊόν Π.Ο.Π.
«Με αφορμή τη Γιορτή, θυμίζω ότι ως Νομαρχία Λάρισας, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναδείξαμε προβλήματα, διεκδικήσαμε λύσεις και διαμορφώσαμε την ανάγκη να προσεχθεί ο κλάδος της κτηνοτροφίας, ενώ παράλληλα, φροντίσαμε με ένα μεγάλο πλέγμα ενεργειών να μάθει ο κόσμος περισσότερα για τον Όλυμπο, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μοναστήρια και τα εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής, τις φυσικές ομορφιές, τα ήθη και τα έθιμα μας, την ιστορία μας...», τόνισε η έπαρχος, και συνέχισε: «Η Γιορτή Φέτας δεν είναι πανηγύρι και έχει σαφώς αναπτυξιακό χαρακτήρα και πολλούς στόχους, από τους οποίους, ενδεικτικά, είναι η υπεύθυνη ενημέρωση που έχουν οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και οι τυροκόμοι της ευρύτερης περιοχής...».
Κλείνοντας την τοποθέτηση τής, η κ. Μαμάρα στάθηκε στην αναγκαιότητα της διαφύλαξης της κατοχύρωσης της φέτας ως Π.Ο.Π., καθώς και στα πάγια αιτήματα της Ελασσόνας για ίδρυση και λειτουργία Ινστιτούτου Αιγοπροβατοτροφίας και την κατοχύρωση ως Π.Ο.Π. του αρνιού και του κατσικιού της περιοχής, καλώντας τον κόσμο να πάρει μέρος στη Γιορτή Φέτας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πασχόπουλος, με τη σειρά του, απένειμε τα εύσημα σε όλους όσοι εργάζονται ακατάπαυστα για τη διοργάνωση, που όπως, χαρακτηριστικά, επισήμανε «έχει σκοπό να αναδείξει ακόμη περισσότερο την ήδη γνωστή στο πανελλήνιο Φέτα Ελασσόνας, ένα προϊόν άρρηκτα δεμένο με την παράδοση της περιοχής, με το σήμερα και αύριο του τόπου, ένα προϊόν που βρίσκεται στην κορυφή των προϊόντων διατροφής και στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών».
«Ο Δήμος Ελασσόνας, καθώς και όλοι οι φορείς που παίρνουν μέρος στη διοργάνωση, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και εργάστηκαν σκληρά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για μια Γιορτή Φέτας με εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα υψηλής ποιότητας, για μια διοργάνωση αξιώσεων, έτσι όπως αρμόζει στην ίδια την ποιότητα της Φέτας Ελασσόνας, που θέλουμε να αναδείξουμε και να προβάλλουμε...», τόνισε με έμφαση ο κ. Πασχόπουλος, και, αφού κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί τη Γιορτή, ολοκλήρωσε: «Ωστόσο, η Γιορτή Φέτας, σαν θεσμός, όπως επιθυμούμε να καθιερωθεί, έχει ανάγκη από ένα σφαιρικό σχεδιασμό. Γι΄ αυτό και προτείνουμε τη σύσταση ενός μόνιμου και σταθερού φορέα διαχείρισης και προώθησης της Φέτας Ελασσόνας και άλλων τοπικών προϊόντων, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων...».
Η ΔΕΠΤΑΚΑΛ
Ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΚΑΛ Ελασσόνας(που έχει την κύρια ευθύνη υλοποίησης των εκδηλώσεων) κ. Κόκκινος και ο διευθυντής της κ. Σαμώτας παρουσίασαν τους συνεργαζόμενους φορείς για την πραγματοποίηση της Γιορτής και αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα των 3ήμερων εκδηλώσεων (με δωρεάν είσοδο), που ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει: Έκθεση περιπτέρων Ο.Τ.Α. και φορέων της περιοχής, κεντρικό περίπτερο με την παρουσία τυροκόμων και παραγωγών φέτας, επιστημονική ημερίδα με διακεκριμένους επιστήμονες και ειδικούς του χώρου, την 1η Διεθνή Έκθεση Χαρακτικής, διαγωνισμό μαγειρικής, ζωντανή επίδειξη τυροκόμησης, παραδοσιακές ορχήστρες, μεγάλες συναυλίες με τους Διονύση Σαββόπουλο – Θανάση Παπακωνσταντίνου(Σάββατο βράδυ), Μιχάλη Δημητριάδη(Κυριακή), κ. ά.
Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ κ. ΘΩΜΑΗ ΚΟΝΤΟΥ
Τέλος, η ελασσονίτισσα ζωγράφος κ. Θωμαή Κόντου αναφέρθηκε στην 1η Διεθνή Έκθεση Χαρακτικής με θέμα το ελληνικό τυρί φέτα, τη σημασία του στη διατροφή και στην πολιτιστική του διαδρομή, με θέμα «Από τον Κύκλωπα Πολύφημο στη Φέτα σήμερα...»(εγκαινιάζεται στις 10 μ.μ. της ερχόμενης Παρασκευής, λίγο μετά την επίσημη έναρξη της Γιορτής Φέτας). «Είναι μια τελείως πρωτοποριακή εικαστική ιδέα, μια εικαστική διάσταση στην Πανελλήνια Γιορτή Φέτας. Είναι εκπληκτικό πως μέσα σε λίγο χρόνο ανταποκρίθηκαν και συμμετέχουν στην έκθεση 55 καλλιτέχνες από 23 χώρες, με 170 και πλέον έργα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως τα έργα αυτά δωρίζονται στο Δήμο Ελασσόνας, στη μόνιμη συλλογή του, αφού όπως τόνισε και ο δήμαρχος Ελασσόνας, πρόθεσή του είναι η δημιουργία πινακοθήκης στην πόλη της Ελασσόνας...», υπογράμμισε η γνωστή ζωγράφος.

No comments: