Monday

Τα Τυρια της Κρητης

Ανθότυρος
Mαλακό τυρί απο μίγμα τυρογάλακτος και φρέσκου γάλακτος με συνεκτική μάζα και ελάχιστο αλάτι , χωρίς επιδερμίδα.Εχει μέγιστη υγρασία 70% και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα 65% επι ξηρού.Παράγεται απο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα .Ωριμάζει με τον χρόνο και με τη βοήθεια αλατιού, σκληραίνει και χάνει υγρασία ,γίνεται κατάλληλο για τα μακαρόνια.Η οναμασία του μπορεί να προέρχεται απο το άνθος του τυριού η και απο τον αθό του τυριού,όπου αθός σημαίνει στάχτη,μια και το τυρί όταν ωριμάσει μοιάζει σαν να του έχουν ρίξει στάχτη απο πάνω.
Γαλομυζήθρα
Είναι ένα απλοικό τυρί,σχεδόν πρωτόγονης τυροκόμησης,όπου το γάλα μετατρέπεται σε τυρί με φυσική όξυνση,κόβει δηλαδή,Δεν είναι τυρί που εμπορεύεται ,γίνεται κυρίως στα σπίτια.Εχει την ίδια υφή και γεύση με τη Χανιώτικη μηζύθρα η και τη κρητική ξινομηζύθρα.Είναι νόστιμο,απαλό και ξινούτσικο.Ιδανικό για τον κρητικό ντάκο.
Γραβιέρα Κρήτης
Μεγαλειώδες τυρί ιδιαίτερα όταν έχει ωριμάσει σε σπηλιές των Κρητικών βουνών. Γεύση ελαφρά αλμυρή και γεμάτη από το βούτυρο και τις πρωτεϊνες του γάλακτος. Έχει μικρές τρυπούλες και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα. Η καλύτερη ποιότητα είναι όταν παράγεται από αμιγές πρόβειο. Παρασκευάζεται σε κεφάλια βάρους απο 6 ως 25 κιλά.Η ανάλυση της είναι Υγρασία 38%,λιπαρά 38,4% επι ξηρού,αλάτι 1,5%Τρώγεται κυριολεκτικά με κάθε τρόπο, αυτούσια ,ωμή με φρούτα και ψωμί ή μαγειρεμένη σε πίτες η ω γκρατέν.
ΠΟΠ
Πηχτόγαλο Χανίων
Ενα απλό καθημερινό τυρί που παρασκευάζεται στον νομό Χανίων της Κρήτης. Έχει γιαουρτώδη υφή και ελαφρά υπόξινη γεύση .Παράγεται από μη παστεριωμένο πρόβειο η μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος.Εχει υγρασία 65%,λιπαρά επι ξηρού 50%,πρωτείνες 16-20% ,αλάτι περίπου 1%. Μπαίνει σε πιτούλες ή τρώγεται και αυτούσιο. Με τούτο το τυρί γίνεται και η περίφημη χανιώτικη μπουγάτσα του Ιορδάνη
ΠΟΠ
Κεφαλοτύρι
Η μάζα του είναι συνεκτική .το χρώμα της είναι υποκίτρινο εως λευκό πάλ.Εχει διάσπαρτες τρύπες.Η γέυση του είναι αλμυρή,πικάντικη,λιπαρή.Παρασκευάζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδος απο γάλα πρόβειο, η μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου.Η λιποπεριεκτικότητα του 40% επι ξηρού. και μέγιστη υγρασία 38%.Με αρκετή ποσότητα αλατιού.Ιδανικό για μιά καλή μακαρονάδα.
Μαλάκα
Είναι η τυρόμαζα που προκύπτει στο πρώτο στάδιο της τυροκόμησης της γραβιέρας.Είναι ελαστική και ομοιογενής και οι Κρητικοί την χρησιμοποιούν αποκλειστικά όταν φτιάχνουν πίτες και κυρίως τη Χανιώτικη τούρτα που γίνεται με 4 τυριά, αρνίσιο κρέας και δυόσμο.
Μυζήθρα
Ενα τυρί που φτιάχνεται σ΄ ολη την Ελλάδα,μιας και προέρχεται απο το τυρόγαλο της τυροκόμησης ενός άλλου τυριού.Μέσα στο τυρόγαλο προστίθεται λίγο φρέσκο γάλα,ζεσταίνεται κόβεται και πάλι με λίγη πυτιά, και προκύπτει ένα μαλακό φρέσκο τυρί σχεδόν άπαχο απαλής , αδιάφορης γεύσης.Βέβαια να ξέρετε ότι έχει τα λιπαρά του και γι αυτό δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε περίπτωση δίαιτας .Αν αλατισθεί ωριμάζει και σκληραίνει και τότε χρημοποιείται στα μακαρόνια.Εχει κατά μέσο όρο 70% υγρασία,και 50% λιπαρά επι ξηρού.Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και συνοδεύει φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Ξίγαλα Σητείας
Πρόκειται γιά ένα τυράκι αλοιφώδους υφής που παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Σητεία .Γευστικά μοιάζει με την ξυνομυζήθρα και το πυκτόγαλο των Χανίων .Εχει πλούσια γεύση ξυνούτσικη και φρέσκια.Δυστυχώς θα το απολαύσετε μόνον στην Σητεία
Ξινομυζήθρα
Ενα εντελώς χαρακτηριστικό τυρί της Κρήτης, όπου το τυρόγαλα μαζί με λίγο φρέσκο γάλα αφήνονται για 24 ώρες σε φυσική θερμοκρασία για να ξυνίσουν.Παράγεται από πρόβειο η μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος.Εχει υγρασία 50-51% ,λιπαρά 23%,πρωτείνες 15,5% και αλάτι 2%. Εχει Ιδανικό για πίτες και δίαιτες .
ΠΟΠ
Στάκα
Ακόμα δεν μπορώ να αποφασίσω αν είναι τυρι ή απλά ένα άλλο γαλακτοκομικό προιόν. Μαζευουν την τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα και την αλατίζουν ελαφρά .Οταν μαζέψουν μιά ικανοποιητική ποσότητα επί αρκετες μέρες την ζεσταίνουν σε χαμηλή φωτιά με μικρή προσθήκη αλευριού.Ετσι χωρίζουν οι πρωτείνες από το λίπος. Το λίπος μαζεύεται χωριστά και είναι το περίφημο στακοβούτυρο ενώ οι ασπρη και πυκτή μάζα των πρωτείνων ειναι η διάσημη στάκα .Θα την απολαύσετε με αβγά ,με μακαρόνια , πιλάφι ή και σε πίτες
Τυροζούλι
Παραδοσιακό τυρί από κατσικίσιο γάλα.Τρώγεται φρέσκο (χλωρό)είτε λίγο ωριμασμένο.Συνοδεύεται θαυμάσια από θυμαρίσιο μέλι.
Φτιάχνεται κυρίως στα σπίτια:
Βράζετε το κατσικίσιο γάλα με λίγο αλατάκι και μόλις αρχίσει να φουσκώνει προσθέτετε λίγο ξύδι(Στα ορεινά που δεν είχαν λεμόνια,έβαζαν ξύδι όμως μπαίνει και λεμόνι η πυτιά).Μόλις κόψει μαζεύετε με μία τρυπητή κουτάλα το κομμένο γάλα,το βάζετε σ ένα τουλπάνι,του δίνετε σχήμα με ένα καλαθάκι και το αφήνετε να βγάλει όλα τα υγρά του. Για να φτιαχτεί χρειάζεται μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη γάλα.
Τα σχόλια, μας τα έστειλε η φίλη Ελένη Λίτινα.Το έφτιαχνε η γιαγιά της Ζαφείρα στα Χάρκια του Ν.Ρεθύμνης
Χοιροκάσι

No comments: