Monday

Τα Τυρια της Θεσσαλιας

Ανθότυρος
Mαλακό τυρί απο μίγμα τυρογάλακτος και φρέσκου γάλακτος με συνεκτική μάζα και ελάχιστο αλάτι χωρίς επιδερμίδα.Εχει μέγιστη υγρασία 70% και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα 65% επι ξηρού.Παράγεται απο Πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.
Γαλοτύρι
Παληό και παραδοσιακό τυρί της θεσσαλίας που παρασκεύαζεται μέσα σε δοχεία όπου μπαίνει τυρί τύπου φέτας και ποτίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με φρέσκο γάλα.Το γάλα που μπαίνει μέσα κόβει και χωρίζεται σε νερό και μία γιαουρτώδη μάζα. Το νερό αφαιρείται απο τη κάτω μεριά του κάδου και το σύνολο του τυριού αποκτά μία γιαουρτώδη υφή.Στις μέρς μας ,στις περισσότερες ταβέρνες που προσφέρουν τέτοιο τυρί,απλά ανακατεύουν φέτα με γιαούρτι δίνοντας έτσι τη ψευδαίσθηση του γαλοτυριού.
ΠΟΠ
Γραβιέρα Αγράφων
Μια από τις καλύτερες γραβιέρες της Ελλάδας. Φτιαγμένη στο ορεινό όγκο των Αγράφων με το ψυχρό κλίμα, έχει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις των χόρτων του βουνού.Παράγεται σε στρογγυλά κεφάλια βάρους 10-25 κιλών απο πρόβειο γάλα.Εχει ανοικτό κίτρινο χρώμα με διάσπαρτες μικρές τρυπούλες.Η χημική ανάλυση του τυριού ειναι: υγρασία 38%,λιπαρά 38-40% αλάτι 1,2%.Χρειάζεται 3 μήνες ωρίμανσης. Τρώγεται αυτούσια συνοδευμένη από ψωμί, φρούτα ή και το φαγητό.
ΠΟΠ
Κασέρι
Ενα πολύ δημοφιλές τυρί που φτιάχνεται από πρόβειο η αιγοπρόβειο γάλα με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας . Ημίσκληρο από συμπαγή κίτρινη μάζα σε παραλληλόγραμο η στρογγυλό σχήμα, βάρους 5-8 κιλά.Η χημική ανάλυση είναι Υγρασία 42%,λιπαρά 25%,πρωτείνες 26%,αλάτι 3%.Έχει ήπιο άρωμα και γεύση και είναι μαλακό στο μάσημα.Πολλές φορές η γεύση του είναι τόσο αδιάφορη που κατηγορείται για τη προσθήκη πατατάλευρου.Στην ουσία όμως η αδιάφορη γεύση οφείλεται στην έλλειψη ωρίμανσης.Εσείς αγοράστε ένα κεφαλάκι και αφήστε το να ωριμάσει στο ψυγείο σας για 2,3 μήνες.
ΠΟΠ
Κεφαλοτύρι
Η μάζα του είναι συνεκτική .το χρώμα της είναι υποκίτρινο εως λευκό πάλ.Εχει διάσπαρτες τρύπες.Η γέυση του είναι αλμυρή,πικάντικη,λιπαρή.Παρασκευάζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδος απο γάλα πρόβειο, η μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου.Η λιποπεριεκτικότητα του 40% επι ξηρού. και μέγιστη υγρασία 38%.Με αρκετή ποσότητα αλατιού.Ιδανικό για μιά καλή μακαρονάδα.
Μανούρι
Φτιάχνεται στη Μακεδονία και Θεσσαλία και είναι μια ολόπαχη μυζήθρα από πλήρες γάλα. Το βούτυρο δίνει μια μεστή γεύση στο τυρί και οι πρωτείνες του γάλακτος του ολοκληρώνουν την γεύση. Τρώγεται φρέσκο σαν επιτραπέζιο τυρί και μπορεί να συνοδευτεί από μέλι και ξηρούς καρπούς. Ελαφρά αλμυρό. Αν παλαιωθεί σκληραίνει και είναι ιδανικό για τα μακαρόνια.Ενα από τα καλύτερα τυριά της Ελλάδας που είναι άξιο διεθνούς καριέρας λόγω της εξαιρετικής του γεύσης που συνάδει με τα γούστα των Ευρωπαίων.
ΠΟΠ
Μπάντζος
Απαχο σχετικά ημίσκληρο,λευκό τυρί άλμης .Κομμένος σε τετράγωνα κομάτια βάρους ενός κιλού.Παράγεται από πρόβειο γάλα η αιγοπρόβειο.Η χημική του σύνθεση είναι υγρασία 43%,λίπος 19-20% ,πρωτείνες 23%,αλάτι 5-6%.Ο καλύτερος τρόπος να το γευτεί κανείς,είναι σε σαγανάκι. Το ψήσιμο του αναδεικνύει την γεύση και το άρωμα.Το καμάρι της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.
ΠΟΠ
Μυζήθρα
Ενα τυρί που φτιάχνεται σ΄ ολη την Ελλάδα,μιας και προέρχεται απο το τυρόγαλο της τυροκόμησης ενός άλλου τυριού.Μέσα στο τυρόγαλο προστίθεται λίγο φρέσκο γάλα,ζεσταίνεται κόβεται και πάλι με λίγη πυτιά, και προκύπτει ένα μαλακό φρέσκο τυρί σχεδόν άπαχο απαλής , αδιάφορης γεύσης.Βέβαια να ξέρετε ότι έχει τα λιπαρά του και γι αυτό δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε περίπτωση δίαιτας .Αν αλατισθεί ωριμάζει και σκληραίνει και τότε χρημοποιείται στα μακαρόνια.Εχει κατά μέσο όρο 70% υγρασία,και 50% λιπαρά επι ξηρού.Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και συνοδεύει φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Τελεμές
Λευκό τυρί άλμης, μαλακό.Παρασκευάζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.Προέρχεται απο πρόβειο γάλα,κατσικίσιο η καιαγελαδινό. Διαφέρει απο τη φέτα γιατί κόβεται σε τετράγωνα κομμάτια και φυλάσσεται αποκλειστικά σε δοχεία απο λευκοσίδηρο.Εχει μέγιστη υγρασία 56%,ελάχιστα λιπαρά 43% επι ξηρού.
Φέτα
Το Νο 1 τυρί της Ελλάδας από πρόβειο γάλα συντηρημένο σε άλμη, μέσα σε βαρέλια ξύλινα ή τενεκέδες των 20 εως 50 κιλών σε κομμάτια μέσου βάρους 1-2 κιλών. Λευκό τυρί με ελαφρά ξινή γεύση.Η Ανάλυση της είναι: Υγρασία 52%,Λιπαρά 25-26%,Πρωτείνες 17%,Αλάτι 1,8-2,75%. Τρώγεται ,μετα απο ωρίμανση τουλάχιστον 2 μηνών,αυτούσιο συνοδεύοντας φαγητό ή φρούτα. Μαγειρεύεται σε πίτες
ΠΟΠ


 

No comments: