Wednesday

Το φρέσκο κατσικίσιο γάλα


Της Ειρήνης Στυλιανουδάκη-Αθουσάκη

Ειδικός- Παθολόγος

Το φρέσκο κατσικίτσιο γάλα κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και θεωρείται σαν πιο θρεπτικό και υγιεινό κολατσιό ενώ μπορεί συχνά να σερβιριστεί και σαν αντικατάστατο γευμάτων.

Στην Αμερική το κατσικίσιο γάλα προτείνεται σαν το πρώτο διατροφικό συμπλήρωμα από τους περισσότερους φυσικοθεραπευτές και γενικούς γιατρούς. Ας δούμε όμως τι είναι αυτό που κάνει το κατσικίσιο γάλα μια ακαταμάχητη θρεπτική και φυσική τροφή για τους ανθρώπους:

- Η χημική δομή του κατσικίσιου γάλακτος μοιάζει πολύ μ’αυτήν του μητρικού γάλακτος, ενώ θεωρείται το Νο1 υποκατάστατο του αγελαδινού γαλακτος σε άτομα που είναι αλλεργικά σ’αυτό. Οι αλλεργίες στις μέρες μας είναι πιο συνήθεις απ’ ότι στο παρελθόν ειδικά στα μικρά παιδιά. Οι άνθρωποι που θα εμφανίσουν μια αλλεργική αντίδραση στη ζωή τους είναι συνήθως πιο ευαίσθητοι στην απελευθέρωση της ισταμίνης από τα κύτταρα (ουσίας που ευθύνεται για την αλλεργική αντίδραση) και επίσης έχουν την τάση να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες αντισωμάτων σε ορισμένες πρωτεϊνες (αντιγόνο). Το κατσικίσιο γάλα προστατεύει αυτές τις κατηγορίες ατόμων από την παραγωγή τέτοιων αντισωμάτων. Μερικοί από τους λεγόμενους ‘’ΑΙΦΝΙΔΙΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ’’ των βρεφών φαίνεται να έχουν σχέση με αλλεργικούς τύπου αντιδράσεις που καταλήγουν σε αναφυλακτικό shock. Περίπου το 60% των νηπίων στις ΗΠΑ υποφέρουν από αλλεργικές αντιδράσεις στο αγελαδινό γάλα και στα προϊόντα του.

- Το αγελαδινό γάλα έχει την τάση να προκαλεί διαρροϊκές κενώσεις με βλέννες. Το κατσικίσιο γάλα όχι μόνο δε δημιουργεί τέτοιες κενώσεις, αλλά έχει και την τάση να εξουδετερώνει τις βλέννες από τις κενώσεις. Επίσης αρκετές πεπτικές διαταραχές μπορούν να προκύψουν από το Α.Γ. σε ορισμένα άτομα που στερούνται ενός ενζύμου της ΛΑΚΤΑΣΗΣ που είναι υπεύθυνο για την διάσπαση λακτόζης. Η λακτόζη βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία στο Α.Γ. απ’ ότι στο Κ.Γ..

- Το Κ.Γ. οφείλει πολλές από τις χαρακτηριστικές του ιδιότητες στο λιπιδαιμικό προφίλ του. Ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η ράτσα του ζώου, η ποσότητα και η ποιότητα των τροφών, η περίοδος αναπαραγωγής, το στάδιο θηλασμού και άλλα επηρεάζουν το μέσο όρο του λίπους στο Κ.Γ.. Το ποσοστό μή κορεσμένων λιπαρών οξέων (ελαϊκό οξύ και λινολικό οξύ) δε διαφέρει απ’ το ποσοστό που υπάρχει και στο Α.Γ.. Η σημαντική τους διαφορά βρίσκεται στο ποσοστό της μικρής αλυσίδας λιπαρών οξέων. Το Κ.Γ. έχει μια μεγαλύτερη αναλογία στη μικρή αλυσίδα λιπαρών οξέων ( όπως καπρινικό, καπρονικό και καπρυλικό οξύ) και αυτά είναι υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική γεύση και οσμή του Κ.Γ.. Μια άλλη σημαντικότατη διαφορά είναι στο μέγεθος των λιποσφαιριδίων. Τα λιπασφαιρίδια του Κ.Γ. είναι το 1/9 του μεγέθους των λιπασφαιριδίων του Α.Γ. κάτι που κάνει το Κ.Γ. μια πολύ εύκολα φυσικά διασπώμενη και εύπεπτη τροφή. Αυτά τα μικρότερα λιποσφαιρίδια παρέχουν μια μεγαλύτερη διασπορά και μια περισσότερο ομοιογενή πρόσμιξη λίπους στο Κ.Γ.. Η διαφορά αυτή στη σύνθεση και δομή του λίπους στο Κ.Γ. το κάνει ένα προϊόν ευεγερτικό για την ΚΑΡΔΙΑ και τις ΑΡΤΗΡΙΕΣ προφυλάσσοντας τον άνθρωπο απο την ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ. Το Κ.Γ. έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα οροτικού οξέους το οποίο μπορεί να είναι καθοριστικό για την πρόληψη του συνδρόμου του ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΗΠΑΤΟΣ. Επιπλέον οι αιθέρες της γλυκερόλης είναι πολύ ψηλότερες στο Κ.Γ. απ΄ότι στο Α.Γ. κάτι το οποίο εμφανίζεται να είναι σημαντικό γαι την σωστή διατροφή των νεογέννητων.

- Η πρωτεϊνική σύνθεση αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος είναι αρκετά όμοια. Ωστόσο η χαρακτηριστική και κύρια πρωτεϊνη alpha –5-1-κασεϊνη (τύρινη, φωσφοροπρωτεϊνη ) του Α.Γ. απουσιάζει από το Κ.Γ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο όξινο περιβάλλον του στομάχου μας το Κ.Γ. τείνει να σχοιματίζει πιο αργά μεγάλους σβώλους. Ετσι έχουμε ακόμα άλλο ένα λόγο που το Κ.Γ. είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο εύπεπτο πράγμα το οποίο το κάνει τέλεια τροφή για παιδιά, ηλικιωμένους, για άτομα με δυσκολίες στην πέψη, για άτομα και για κατοικίδια ζώα που έχουν σταματήσει το μητρικό τους γάλα. Το ph στο Α.Γ. και Κ.Γ. είναι μεταξύ 6,4 –6,7 ( ελαφρώς όξινο). Τα βασικά προστατευτικά ρυθμιστικά διαλύματαενός γάλακτος είναι οι πρωτεϊνες και τα φωσφορικά. Η καλή προστατευτική ικανότητα του Κ.Γ. το κάνει ιδανικό για τη θεραπεία του γαστρικού έλκους. Αρα το Κ.Γ. εξουδετερώνει οξέα και τοξίνες.

- Το Κ.Γ. έχει μεγαλύτερες ποσότητες σε βιταμίνη Α απ’ ότι το Α.Γ. γιατί τα κατσίκια μετατρέπουν όλες τις καρωτίνες σε βιταμίνη Α. Το Κ.Γ. είναι καλύτερο σε ριβοφλαβίνη (βιτ. Β2) και σε επίπεδο νιασίνης ενώ περιέχει τα ίδια επίπεδα με το Α.Γ. σε C και D βιταμίνη. Το Κ.Γ. υπερτερεί σε μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χλώριο και μαγγάνιο ενώ έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε Να (νάτριο).

Γενικά η χημική σύσταση του Κ.Γ. είναι παρόμοιο μ’αυτή των υγρών του στομάχου, εντέρου και του αθρικού υγρού των αρθρώσεων, έτσι το Κ.Γ. είναι η τέλεια τροφή για ασθενείς με συμπτώματα που αφορούν αυτά τα τμήματα του οργανισμού.

- Τελειώνοντας πρέπει να τονιστεί ότι ορισμένα στοιχεία όπως το βιοργανικό Νάτριο που βρίσκεται στο κατσικίσιο γάλα και στο γλυκό κατσικίσιο τυρόγαλο είναι αυτά που κρατούν τα κατσίκια πάντα ‘’νεα’’, ενεργά, ευέλικτα, ακούραστα σε όλη τους τη ζωή. Δεν υπάρχουν ‘’γερασμένα’’ κατσίκια όπως εμείς οι άνθρωποι ευνούμε τα ‘’γηρατειά’’. Γι’αυτό και το κατσικίσιο γάλα είναι μια από τις καλύτερες τροφές για την ανάπλαση των κυττάρων του οργανισμού ειδικά των κυττάρων του εγκεφάλου και γενικά του νευρικού συστήματος. Το Κ.Γ. δίνει σωματική και πνευματική δύναμη και ξαναφέρνει τον οργανισμό του ανθρώπου σε υγιή κατάσταση.

No comments: