Wednesday

Επένδυση της πΓΔΜ στο γάλα ξινίζει

Η σουηδική γαλακτοβιομηχανία Swedmilk, παρά την πολλά υποσχόμενη επένδυση στην πΓΔΜ, πτώχευσε και πωλήθηκε στην αμερικανική-ισραηλινή επιχείρηση Phoenix Energy. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει χρέος 3 εκατ. ευρώ.

Του Γκόραν Τραΐκοφ για τους Southeast European Times στα Σκόπια

photo

Η Swedmilk οφείλει πάνω από 3 εκατ. ευρώ σε γαλακτοπαραγωγούς στην πΓΔΜ. [Κυβέρνηση πΓΔΜ]

Η σουηδική γαλακτοβιομηχανία Swedish αποτελεί το μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη βιομηχανία γάλακτος της πΓΔΜ. Παρά την πολλά υποσχόμενη αρχή, πλήχθηκε από μεγάλα χρέη προς υπαλλήλους και αγρότες της πΓΔΜ που παρείχαν γάλα. Χρωστάει σε περίπου 2.500 αγρότες σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ.

Ο διευθυντής της Swedmilk Ρότζερ Όσκαρσον κατηγορεί τις προσπάθειες μετόχου -- M&A Beverage -- να εξαγοράσει την εταιρεία του. Η M&A Beverage κατέχει μερίδιο 37% της Swedmilk.

Ο Όσκαρσον αναφέρει ότι δεν γνώρισε την επιδείνωση της κατάστασης μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του 2008, οπότε και συναντήθηκε με εκπροσώπους της M&A Beverage. "Με ενημέρωσαν ότι η επιχείρησή τους είναι πολύ αδύναμη οικονομικά και θα είναι δύσκολο να σωθεί", δήλωσε ο Όσκαρσον.

Μαζί με το συνεργάτη του Γιόσιφ Σαρζόσκι πρότειναν πώληση των μετοχών τους στην M&A Beverage σε πολύ χαμηλή τιμή, κίνηση που ένας τρίτος μέτοχος, η Swedfond, θα στήριζε και θα συμμετείχε. Ωστόσο, η ιδέα δεν υλοποιήθηκε, εν μέσω αποκαλύψεων ότι η M&A είχε σχέδια εξαγοράς εδώ και μήνες.

Η Swedmilk, επιμένει, αγόραζε όλο το γάλα της από ντόπιους παραγωγούς. Τον περασμένο Ιούλιο, η επιχείρηση συμφώνησε πωλήσεις σε Σερβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) και άλλες χώρες, μαζί με συνεργάτη της M&A Beverage.

Ωστόσο, υποστηρίζει ο Όσκαρσον, ο συνεργάτης δεν τήρησε τη συμφωνία και το γάλα δεν εξήχθη, προκαλώντας στην Swedmilk σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ο Πέτσε Σαμπέβσκι, γαλακτοπαραγωγός της πΓΔΜ, αναφέρει ότι η Swedmilk του οφείλει πάνω από 100.000 ευρώ. "Βγάζω τα προς το ζειν από την παραγωγή γάλακτος και δεν θέλω να πτωχεύσει το εργοστάσιο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα πάρουμε τίποτα και οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι πιστωτές".

Με την έλευση της Swedmilk στην πΓΔΜ, οι αγρότες ενθαρρύνθηκαν να πιστώσουν την παραγωγή γάλακτος. Οι αγρότες έχουν πλέον πτωχεύσει καθώς "δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις πιστώσεις μας στις τράπεζες", αναφέρει ο Σαμπέβσκι.

Φάνηκε να υπάρχουν καλά νέα όταν η επιχείρηση των ΗΠΑ-Ισραήλ Phoenix Energy αποφάσισε να αγοράσει την Swedmilk έναντι 1 εκατ. ευρώ, έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις -- με τη βοήθεια της κυβέρνησης της πΓΔΜ. Μέρος της συμφωνίας περιελάμβανε επέκταση των τραπεζικών πιστώσεων στους αγρότες, για διακανονισμό των χρεών τους.

Οι αγρότες ήταν αρχικά αισιόδοξοι. "Μας υποσχέθηκαν ότι θα πάρουμε τα χρήματα και [ακόμα] περιμένουμε την υλοποίηση του σχεδίου αυτού", δήλωσε ο Ναντμί Κεζίμι, από την Ομοσπονδία Αγροτών της πΓΔΜ.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα χρήματα δεν ήταν επικείμενα. Έχοντας εξαντλήσει τα διαθέσιμα μέσα, οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους. Διοργάνωσαν διαδηλώσεις μπροστά από κυβερνητικά κτίρια και έχουν κλείσει κεντρικές οδούς και αυτοκινητοδρόμους, ενώ ζήτησαν από την αστυνομία να συλλάβει τον Μόσε Μπάουμ, νέο ιδιοκτήτη του εργοστασίου γάλακτος. Αναφέρουν ότι δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις τους.

Μια ιδιαιτέρως απογοητευμένη ομάδα διαδηλωτών θέλησε να πραγματοποιήσει κατάληψη στο εργοστάσιο γάλακτος, ωστόσο αποτράπηκε από την αστυνομία. Σύμφωνα με τους αγρότες, έχουν μεγαλύτερα δικαιώματα στο εργοστάσιο από έναν "ψεύτικο επενδυτή" ο οποίος, όπως αναφέρουν, έχει έσοδα χωρίς να πληρώνει λογαριασμούς.

No comments: