Wednesday

Το φρέσκο κατσικίσιο γάλα


Της Ειρήνης Στυλιανουδάκη-Αθουσάκη

Ειδικός- Παθολόγος

Το φρέσκο κατσικίτσιο γάλα κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και θεωρείται σαν πιο θρεπτικό και υγιεινό κολατσιό ενώ μπορεί συχνά να σερβιριστεί και σαν αντικατάστατο γευμάτων.

Στην Αμερική το κατσικίσιο γάλα προτείνεται σαν το πρώτο διατροφικό συμπλήρωμα από τους περισσότερους φυσικοθεραπευτές και γενικούς γιατρούς. Ας δούμε όμως τι είναι αυτό που κάνει το κατσικίσιο γάλα μια ακαταμάχητη θρεπτική και φυσική τροφή για τους ανθρώπους:

- Η χημική δομή του κατσικίσιου γάλακτος μοιάζει πολύ μ’αυτήν του μητρικού γάλακτος, ενώ θεωρείται το Νο1 υποκατάστατο του αγελαδινού γαλακτος σε άτομα που είναι αλλεργικά σ’αυτό. Οι αλλεργίες στις μέρες μας είναι πιο συνήθεις απ’ ότι στο παρελθόν ειδικά στα μικρά παιδιά. Οι άνθρωποι που θα εμφανίσουν μια αλλεργική αντίδραση στη ζωή τους είναι συνήθως πιο ευαίσθητοι στην απελευθέρωση της ισταμίνης από τα κύτταρα (ουσίας που ευθύνεται για την αλλεργική αντίδραση) και επίσης έχουν την τάση να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες αντισωμάτων σε ορισμένες πρωτεϊνες (αντιγόνο). Το κατσικίσιο γάλα προστατεύει αυτές τις κατηγορίες ατόμων από την παραγωγή τέτοιων αντισωμάτων. Μερικοί από τους λεγόμενους ‘’ΑΙΦΝΙΔΙΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ’’ των βρεφών φαίνεται να έχουν σχέση με αλλεργικούς τύπου αντιδράσεις που καταλήγουν σε αναφυλακτικό shock. Περίπου το 60% των νηπίων στις ΗΠΑ υποφέρουν από αλλεργικές αντιδράσεις στο αγελαδινό γάλα και στα προϊόντα του.

- Το αγελαδινό γάλα έχει την τάση να προκαλεί διαρροϊκές κενώσεις με βλέννες. Το κατσικίσιο γάλα όχι μόνο δε δημιουργεί τέτοιες κενώσεις, αλλά έχει και την τάση να εξουδετερώνει τις βλέννες από τις κενώσεις. Επίσης αρκετές πεπτικές διαταραχές μπορούν να προκύψουν από το Α.Γ. σε ορισμένα άτομα που στερούνται ενός ενζύμου της ΛΑΚΤΑΣΗΣ που είναι υπεύθυνο για την διάσπαση λακτόζης. Η λακτόζη βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία στο Α.Γ. απ’ ότι στο Κ.Γ..

- Το Κ.Γ. οφείλει πολλές από τις χαρακτηριστικές του ιδιότητες στο λιπιδαιμικό προφίλ του. Ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η ράτσα του ζώου, η ποσότητα και η ποιότητα των τροφών, η περίοδος αναπαραγωγής, το στάδιο θηλασμού και άλλα επηρεάζουν το μέσο όρο του λίπους στο Κ.Γ.. Το ποσοστό μή κορεσμένων λιπαρών οξέων (ελαϊκό οξύ και λινολικό οξύ) δε διαφέρει απ’ το ποσοστό που υπάρχει και στο Α.Γ.. Η σημαντική τους διαφορά βρίσκεται στο ποσοστό της μικρής αλυσίδας λιπαρών οξέων. Το Κ.Γ. έχει μια μεγαλύτερη αναλογία στη μικρή αλυσίδα λιπαρών οξέων ( όπως καπρινικό, καπρονικό και καπρυλικό οξύ) και αυτά είναι υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική γεύση και οσμή του Κ.Γ.. Μια άλλη σημαντικότατη διαφορά είναι στο μέγεθος των λιποσφαιριδίων. Τα λιπασφαιρίδια του Κ.Γ. είναι το 1/9 του μεγέθους των λιπασφαιριδίων του Α.Γ. κάτι που κάνει το Κ.Γ. μια πολύ εύκολα φυσικά διασπώμενη και εύπεπτη τροφή. Αυτά τα μικρότερα λιποσφαιρίδια παρέχουν μια μεγαλύτερη διασπορά και μια περισσότερο ομοιογενή πρόσμιξη λίπους στο Κ.Γ.. Η διαφορά αυτή στη σύνθεση και δομή του λίπους στο Κ.Γ. το κάνει ένα προϊόν ευεγερτικό για την ΚΑΡΔΙΑ και τις ΑΡΤΗΡΙΕΣ προφυλάσσοντας τον άνθρωπο απο την ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ. Το Κ.Γ. έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα οροτικού οξέους το οποίο μπορεί να είναι καθοριστικό για την πρόληψη του συνδρόμου του ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΗΠΑΤΟΣ. Επιπλέον οι αιθέρες της γλυκερόλης είναι πολύ ψηλότερες στο Κ.Γ. απ΄ότι στο Α.Γ. κάτι το οποίο εμφανίζεται να είναι σημαντικό γαι την σωστή διατροφή των νεογέννητων.

- Η πρωτεϊνική σύνθεση αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος είναι αρκετά όμοια. Ωστόσο η χαρακτηριστική και κύρια πρωτεϊνη alpha –5-1-κασεϊνη (τύρινη, φωσφοροπρωτεϊνη ) του Α.Γ. απουσιάζει από το Κ.Γ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο όξινο περιβάλλον του στομάχου μας το Κ.Γ. τείνει να σχοιματίζει πιο αργά μεγάλους σβώλους. Ετσι έχουμε ακόμα άλλο ένα λόγο που το Κ.Γ. είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο εύπεπτο πράγμα το οποίο το κάνει τέλεια τροφή για παιδιά, ηλικιωμένους, για άτομα με δυσκολίες στην πέψη, για άτομα και για κατοικίδια ζώα που έχουν σταματήσει το μητρικό τους γάλα. Το ph στο Α.Γ. και Κ.Γ. είναι μεταξύ 6,4 –6,7 ( ελαφρώς όξινο). Τα βασικά προστατευτικά ρυθμιστικά διαλύματαενός γάλακτος είναι οι πρωτεϊνες και τα φωσφορικά. Η καλή προστατευτική ικανότητα του Κ.Γ. το κάνει ιδανικό για τη θεραπεία του γαστρικού έλκους. Αρα το Κ.Γ. εξουδετερώνει οξέα και τοξίνες.

- Το Κ.Γ. έχει μεγαλύτερες ποσότητες σε βιταμίνη Α απ’ ότι το Α.Γ. γιατί τα κατσίκια μετατρέπουν όλες τις καρωτίνες σε βιταμίνη Α. Το Κ.Γ. είναι καλύτερο σε ριβοφλαβίνη (βιτ. Β2) και σε επίπεδο νιασίνης ενώ περιέχει τα ίδια επίπεδα με το Α.Γ. σε C και D βιταμίνη. Το Κ.Γ. υπερτερεί σε μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χλώριο και μαγγάνιο ενώ έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε Να (νάτριο).

Γενικά η χημική σύσταση του Κ.Γ. είναι παρόμοιο μ’αυτή των υγρών του στομάχου, εντέρου και του αθρικού υγρού των αρθρώσεων, έτσι το Κ.Γ. είναι η τέλεια τροφή για ασθενείς με συμπτώματα που αφορούν αυτά τα τμήματα του οργανισμού.

- Τελειώνοντας πρέπει να τονιστεί ότι ορισμένα στοιχεία όπως το βιοργανικό Νάτριο που βρίσκεται στο κατσικίσιο γάλα και στο γλυκό κατσικίσιο τυρόγαλο είναι αυτά που κρατούν τα κατσίκια πάντα ‘’νεα’’, ενεργά, ευέλικτα, ακούραστα σε όλη τους τη ζωή. Δεν υπάρχουν ‘’γερασμένα’’ κατσίκια όπως εμείς οι άνθρωποι ευνούμε τα ‘’γηρατειά’’. Γι’αυτό και το κατσικίσιο γάλα είναι μια από τις καλύτερες τροφές για την ανάπλαση των κυττάρων του οργανισμού ειδικά των κυττάρων του εγκεφάλου και γενικά του νευρικού συστήματος. Το Κ.Γ. δίνει σωματική και πνευματική δύναμη και ξαναφέρνει τον οργανισμό του ανθρώπου σε υγιή κατάσταση.

Επένδυση της πΓΔΜ στο γάλα ξινίζει

Η σουηδική γαλακτοβιομηχανία Swedmilk, παρά την πολλά υποσχόμενη επένδυση στην πΓΔΜ, πτώχευσε και πωλήθηκε στην αμερικανική-ισραηλινή επιχείρηση Phoenix Energy. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει χρέος 3 εκατ. ευρώ.

Του Γκόραν Τραΐκοφ για τους Southeast European Times στα Σκόπια

photo

Η Swedmilk οφείλει πάνω από 3 εκατ. ευρώ σε γαλακτοπαραγωγούς στην πΓΔΜ. [Κυβέρνηση πΓΔΜ]

Η σουηδική γαλακτοβιομηχανία Swedish αποτελεί το μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη βιομηχανία γάλακτος της πΓΔΜ. Παρά την πολλά υποσχόμενη αρχή, πλήχθηκε από μεγάλα χρέη προς υπαλλήλους και αγρότες της πΓΔΜ που παρείχαν γάλα. Χρωστάει σε περίπου 2.500 αγρότες σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ.

Ο διευθυντής της Swedmilk Ρότζερ Όσκαρσον κατηγορεί τις προσπάθειες μετόχου -- M&A Beverage -- να εξαγοράσει την εταιρεία του. Η M&A Beverage κατέχει μερίδιο 37% της Swedmilk.

Ο Όσκαρσον αναφέρει ότι δεν γνώρισε την επιδείνωση της κατάστασης μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του 2008, οπότε και συναντήθηκε με εκπροσώπους της M&A Beverage. "Με ενημέρωσαν ότι η επιχείρησή τους είναι πολύ αδύναμη οικονομικά και θα είναι δύσκολο να σωθεί", δήλωσε ο Όσκαρσον.

Μαζί με το συνεργάτη του Γιόσιφ Σαρζόσκι πρότειναν πώληση των μετοχών τους στην M&A Beverage σε πολύ χαμηλή τιμή, κίνηση που ένας τρίτος μέτοχος, η Swedfond, θα στήριζε και θα συμμετείχε. Ωστόσο, η ιδέα δεν υλοποιήθηκε, εν μέσω αποκαλύψεων ότι η M&A είχε σχέδια εξαγοράς εδώ και μήνες.

Η Swedmilk, επιμένει, αγόραζε όλο το γάλα της από ντόπιους παραγωγούς. Τον περασμένο Ιούλιο, η επιχείρηση συμφώνησε πωλήσεις σε Σερβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) και άλλες χώρες, μαζί με συνεργάτη της M&A Beverage.

Ωστόσο, υποστηρίζει ο Όσκαρσον, ο συνεργάτης δεν τήρησε τη συμφωνία και το γάλα δεν εξήχθη, προκαλώντας στην Swedmilk σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ο Πέτσε Σαμπέβσκι, γαλακτοπαραγωγός της πΓΔΜ, αναφέρει ότι η Swedmilk του οφείλει πάνω από 100.000 ευρώ. "Βγάζω τα προς το ζειν από την παραγωγή γάλακτος και δεν θέλω να πτωχεύσει το εργοστάσιο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα πάρουμε τίποτα και οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι πιστωτές".

Με την έλευση της Swedmilk στην πΓΔΜ, οι αγρότες ενθαρρύνθηκαν να πιστώσουν την παραγωγή γάλακτος. Οι αγρότες έχουν πλέον πτωχεύσει καθώς "δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις πιστώσεις μας στις τράπεζες", αναφέρει ο Σαμπέβσκι.

Φάνηκε να υπάρχουν καλά νέα όταν η επιχείρηση των ΗΠΑ-Ισραήλ Phoenix Energy αποφάσισε να αγοράσει την Swedmilk έναντι 1 εκατ. ευρώ, έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις -- με τη βοήθεια της κυβέρνησης της πΓΔΜ. Μέρος της συμφωνίας περιελάμβανε επέκταση των τραπεζικών πιστώσεων στους αγρότες, για διακανονισμό των χρεών τους.

Οι αγρότες ήταν αρχικά αισιόδοξοι. "Μας υποσχέθηκαν ότι θα πάρουμε τα χρήματα και [ακόμα] περιμένουμε την υλοποίηση του σχεδίου αυτού", δήλωσε ο Ναντμί Κεζίμι, από την Ομοσπονδία Αγροτών της πΓΔΜ.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα χρήματα δεν ήταν επικείμενα. Έχοντας εξαντλήσει τα διαθέσιμα μέσα, οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους. Διοργάνωσαν διαδηλώσεις μπροστά από κυβερνητικά κτίρια και έχουν κλείσει κεντρικές οδούς και αυτοκινητοδρόμους, ενώ ζήτησαν από την αστυνομία να συλλάβει τον Μόσε Μπάουμ, νέο ιδιοκτήτη του εργοστασίου γάλακτος. Αναφέρουν ότι δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις τους.

Μια ιδιαιτέρως απογοητευμένη ομάδα διαδηλωτών θέλησε να πραγματοποιήσει κατάληψη στο εργοστάσιο γάλακτος, ωστόσο αποτράπηκε από την αστυνομία. Σύμφωνα με τους αγρότες, έχουν μεγαλύτερα δικαιώματα στο εργοστάσιο από έναν "ψεύτικο επενδυτή" ο οποίος, όπως αναφέρουν, έχει έσοδα χωρίς να πληρώνει λογαριασμούς.

Απάντηση στις φημολογίες για μολυσμένο γάλα ΔΕΛΤΑ από αφλατοξίνη

Ό Όμιλος Vivartia, και ειδικότερα ο Κλάδος Γαλακτοκομικών και Ποτών, απαντά στη συκοφαντική εκστρατεία που πραγματοποιείται εις βάρος της ποιότητας του Φρέσκου Γάλακτος ΔΕΛΤΑ και ευρύτερα του ελληνικού φρέσκου γάλακτος, μέσω επώνυμων και ανώνυμων μηνυμάτων και επιστολών στο Διαδίκτυο για δήθεν μολυσμένο γάλα από την καρκινογόνο ουσία αφλατοξίνη Μ1. Θεωρούμε ευθύνη και χρέος μας να προστατεύσουμε τον καταναλωτή από την προσπάθεια δημιουργίας ανησυχίας και φόβου για την ποιότητα του γάλακτος, του πλέον σημαντικού αγαθού της ελληνικής οικογένειας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι το Φρέσκο Γάλα ΔΕΛΤΑ είναι απόλυτα ασφαλές, όπως αποδεικνύεται από επιστημονικά δεδομένα και αυστηρές διαδικασίες ελέγχου.

  • Η ΔΕΛΤΑ εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζει ένα σύστημα εξειδικευμένων ελέγχων σε όλη την αλυσίδα προμήθειας πρώτης ύλης και παραγωγής με σκοπό τη διασφάλιση άριστης ποιότητας στο τελικό προϊόν, το φρέσκο γάλα της ΔΕΛΤΑ.
  • Ποτέ και κανένα γαλακτοκομικό προϊόν ΔΕΛΤΑ δεν έχει βρεθεί θετικό στην ουσία αφλατοξίνη από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.
  • Μετά από ελέγχους που διεξήγαγε ο ΕΦΕΤ [1] για την παρουσία αφλατοξίνης Μ1 στο γάλα ΔΕΛΤΑ στο πλαίσιο του ΠΟΕΣΕ (Πολυετές Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ελέγχου), επιβεβαιώνει ότι όλα τα δείγματα της εταιρείας ήταν σύμφωνα με την νομοθεσία και άρα αρνητικά σε αφλατοξίνη.
  • Ο ΕΛΟΓΑΚ [2] (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος) διενήργησε δειγματοληψία το 2006 και τα δείγματα βρέθηκαν όλα αρνητικά, όπως επιβεβαιώθηκε και από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Για την εταιρεία μας το θέμα ασφάλειας του Φρέσκου Γάλακτος και η πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών είναι υψίστης σημασίας. Για το λόγο αυτό:
  • Επικοινωνήσαμε με την υπάλληλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που φέρεται ως συντάκτρια του δυσφημιστικού κειμένου, υποκινώντας τους καταναλωτές να μην επιλέγουν το Φρέσκο Γάλα ΔΕΛΤΑ (λόγω της υποτιθέμενης μόλυνσης από αφλατοξίνη), η οποία επιβεβαίωσε γραπτώς [3] ότι το έγγραφο, για το δήθεν μολυσμένο γάλα, είναι κατασκευασμένο και δεν έχει συνταχθεί από την ίδια, ούτε την Υπηρεσία της.
  • Παραθέσαμε όλα τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ, η οποία και προέβη σε διευκρινιστική δημοσίευση [4], σε συνέχεια του αρχικού της δημοσιεύματος περί μολυσμένου γάλακτος και αφλατοξίνης.
  • Έχουμε προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, προκειμένου να φέρουμε τους υπαίτιους, αλλά και τους συνεχιστές διάδοσης της φημολογίας και της συκοφαντικής εκστρατείας για μολυσμένο γάλα ΔΕΛΤΑ από αφλατοξίνη, προ της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Όλες οι επίσημες πιστοποιήσεις από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, καθώς και οι εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου που ακολουθούμε είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την πορεία και την ιστορία μας στην ελληνική αγορά, να κλονίσει τη σχέση εμπιστοσύνης με το ελληνικό κοινό και να αμφισβητήσει την ποιότητα του Φρέσκου Γάλακτος ΔΕΛΤΑ.

Σημειώσεις για το θέμα της φημολογίας για μολυσμένο γάλα από αφλατοξίνη

[1] Απάντηση του ΕΦΕΤ στο θέμα: Επικίνδυνος καρκινογόνος ουσία “Αφλατοξίνη Μ1” στο γάλα
Aπαντώντας στην παραπάνω ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου σας ενημερώνουμε ότι...
Download pdf : Απάντηση ΕΦΕΤ

[2] Απάντηση του ΕΛΟΓΑΚ στο θέμα: Έλεγχος παρουσίας Αφλατοξίνης Μ1 στο νωπό γάλα
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ)... Download pdf : Απάντηση ΕΛΟΓΑΚ

[3] Download pdf : Εξώδικη Γνωστοποίηση κ. Μουντή

[4] Δημοσίευμα “ΠΑΡΟΝ” 26.10.08 : Ασφαλές και υγιεινό το γάλα που διαθέτει η VIVARTIA

Δείτε επιπλέον online δημοσιεύσεις σχετικές με το θέμα :

Όλη η αλήθεια για το ΓΑΛΑ


Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πειστεί ότι πρέπει να πίνουν γάλα γιατί είναι η «τέλεια τροφή», προκειμένου να είναι υγιείς.

Η ανθρωπότητα έχει μετατρέψει τις αγελάδες σε ένα μοντέρνο εργοστάσιο, μία αέναη μηχανή γάλακτος. Πριν από 3.000 χρόνια, μία αγελάδα μπορούσε να δώσει 90 κιλά γάλα σε ένα χρόνο. Σήμερα, κατά μέσο όρο μία αγελάδα δίνει 6.750 κιλά, δηλαδή 75 φορές περισσότερο!

Το γάλα είναι μία πολύ ευαίσθητη ουσία που συσχετίζεται με σχεδόν κάθε αδένα και όργανο της αγελάδας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κανονικής λειτουργίας του ζώου με σκοπό να δημιουργήσει ζωή. Τα σημαντικότερα στοιχεία του οργανισμού του πρέπει να συσχετίζονται με την παραγωγή γάλακτος, έτσι ώστε τα νεογέννητα δαμάλια να κάνουν μια καλή αρχή.

Σήμερα πίνουμε μη φυσικό γάλα, προερχόμενο από εκτρεφόμενες αγελάδες, γενετικά μεταλλαγμένες με τεχνιτή γονιμοποίηση. Κάθε γουλιά γάλα περιέχει ισχυρές αυξητικές ορμόνες όπως οι IGF I και IGF II, λίπη και χοληστερίνη, άλλες 59 ενεργές ορμόνες, αλλεργιογόνα, ζιζανιοκτόνα, μικροβιοκτόνα, διοξίνη, αίμα, νεκρά λευκά αιμοσφαίρια, πάνω από 52 ισχυρά αντιβιοτικά, βακτήρια και ιούς.

Ο Dr. Κωνσταντίνος Μουρούτης έγραψε το βιβλίο «Όλη η αλήθεια για το γάλα», ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Για να παρουσιάσει δηλαδή «την άλλη πλευρά του θέματος», παραθέτοντας τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι και σήμερα, σχετικά με το ρόλο που παίζει το γάλα και τον πιθανό κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων ασθενειών από την κατανάλωσή του. Όλες τις πληροφορίες που περιέχονται στο βιβλίο, προέρχονται από αξιόπιστες, επιστημονικές και δημοσιογραφικές πηγές.

Το βιβλίο είναι διαχωρισμένο σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες. Η πρώτη και σημαντικότερη αφορά στην έκθεση της υγείας του ανθρώπινου γένους σε κινδύνους από την κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του. Το δεύτερο μέρος, εξ’ ίσου σημαντικό με το πρώτο, αποτελεί μια εισαγωγή σε ένα καλύτερο και υγιεινότερο τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η υγεία ορίζεται ως η ισορροπία και η αρμονία μεταξύ ψυχικών, πνευματικών, σωματικών και κοινωνικών δεδομένων του ανθρώπου. Έχοντας υπόψη αυτόν τον ορισμό, δε θα θέλαμε να περιορίσουμε το θέμα της υγείας, εξετάζοντάς το μόνο σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειες, αλλά να το επεκτείνουμε και σε άλλους τομείς που έχουν σχέση με την άσκηση, την κατανάλωση νερού, το φως του ήλιου, την ανάπαυση, τη θερμοκρασία κ.λπ.

Το τρίτο μέρος του βιβλίου αποτελείται από ένα λεπτομερές παράρτημα για τις ασθένειες που αναφέρονται στις προηγούμενες ενότητες. Τέλος στο τέταρτο μέρος θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη υγεία που χαρίζει η χορτοφαγία και διάφορες σχετικές φράσεις διασήμων.

Το βιβλίο έχει ως σκοπό να προσφέρει πληροφορίες που θα βοηθήσουν να πάρετε μια πιο έξυπνη και συνειδητή απόφαση, σε ότι αφορά την κατανάλωση γάλακτος και πιθανόν να αναθεωρήσετε τον τρόπο ζωής σας. Ο συγγραφέας δεν επικαλείται τίποτα περισσότερο, παρά τις μαρτυρίες της επιστήμης. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αλλαγή, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται πληροφορίες που, για πολλά χρόνια δεν ήταν ευρύτερα γνωστές, καθώς υπήρχε εκφοβισμός και τρομοκρατία από πλευράς των γαλακτοκομικών βιομηχανιών.

Αυτές οι πληροφορίες είναι τώρα εδώ!

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει το σλόγκαν «Το γάλα περιέχει κάτι για τον καθένα». Εκτός από ασβέστιο κι άλλα μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, τι άλλο θα μπορούσε να σας προσφέρει το γάλα; «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κάτι που δεν περιέχει καμία άλλη τροφή: Μόλυνση!»

John A. McDougal, MD,

Δημοφιλής ομιλητής, προσωπικότητα της τηλεόρασης

συγγραφέας του Σχεδίου McDougal και της Ιατρικής McDougal

Όταν οι άνθρωποι συνομιλούν με το γιατρό τους, σχετικά με το ενδεχόμενο να εξαιρέσουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους, τις περισσότερες φορές, η πρώτη ερώτηση που κάνουν είναι: «Μα γιατρέ μου, τι θα γίνει με τα δόντια και τα οστά μου εάν σταματήσω να πίνω γάλα;» Τίποτα! Τίποτα που δεν θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς!

Frank A. Oski MD, πρώην πρόεδρος του τμήματος Παιδιατρικής

Του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

Αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς από σας, που είχατε την εντύπωση ότι το γάλα είναι μια ωφέλιμη τροφή, προκειμένου να προληφθεί η οστεοπόρωση. Αλλά οι επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι: «Οι πολιτισμοί με μεγάλη κατανάλωση γάλακτος, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης, μια ασθένεια που σπάνια συναντάται σε πολιτισμούς που δεν καταναλώνουν γάλα».

Hans Deehl, Dr HSc, Dynamic Living

Μείνατε έκπληκτοι; Οι πληροφορίες που υπάρχουν στο βιβλίο, μπορεί να σας εκπλήξουν σχετικά με το γάλα και να σας κάνουν να το απαρνηθείτε. Μια για πάντα! Παρακάτω αναδημοσιεύουμε ένα μικρό τμήμα από το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο σχετικά με τη Λακτόζη.

Δυσανεξία στη Λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη σημαίνει δυσκολία στην πέψη σημαντικών ποσοστών λακτόζης, η οποία είναι το κυρίαρχο σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η δυσανεξία προέρχεται από την έλλειψη ενός ενζύμου, της λακτάσης, που σε φυσιολογικές συνθήκες παράγεται από τα κύτταρα που επενδύουν το λεπτό έντερο. Η λακτάση διασπά τη ζάχαρη του γάλακτος σε πιο απλές μορφές, που μπορούν να απορροφηθούν από το κυκλοφορικό σύστημα. Όταν δεν υπάρχει αρκετή λακτάση για να χωνέψει το ποσοστό της λακτόζης που καταναλώθηκε, τα αποτελέσματα, αν και συνήθως δεν είναι επικίνδυνα, είναι σίγουρα ενοχλητικά. Δεν αναπτύσσουν συμπτώματα όλα τα άτομα που έχουν έλλειψη λακτάσης. Αυτοί που εμφανίζουν συμπτώματα θεωρούνται δυσανεκτικοί στη λακτόζη.

Συνήθως, συμπτώματα είναι ναυτία, κράμπες, πρήξιμο, αέρια και διάρροια, τα οποία ξεκινούν 30 λεπτά με 2 ώρες μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λακτόζη.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλει, ανάλογα με το ποσοστό της λακτόζης που ο καθένας μπορεί να ανεχθεί. Κάποιες αιτίες της δυσανεξίας σε λακτόζη είναι πολύ γνωστές. Για παράδειγμα, συγκεκριμένες εντερικές παθήσεις και κακώσεις του λεπτού εντέρου, μπορεί να ελαττώσουν το ποσόν των παραγομένων ενζύμων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, γεννιούνται παιδιά που δεν έχουν την ικανότητα να παράγουν λακτάση.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μετά το 2ο έτος της ηλικίας, το σώμα αρχίζει να παράγει λιγότερη λακτάση. Βέβαια, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα, παρά όταν μεγαλώσουν.

30 με 50 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Κάποιες εθνικότητες και φυλές, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Το 75% των Αφροαμερικανών, των Αμερικανοινδιάνων και το 90% των Αμερικανοασιατών, είναι δυσανεξικοί στη λακτόζη.

Στη συνέχεια παρατίθεται ένα διάγραμμα, σχετικά με τη δυσανεξία στη λακτόζη σε Εθνικό επίπεδο.

Ουσιαστικά, όλα τα νήπια και τα παιδιά έχουν τα ένζυμα της λακτάσης που διασπά τη λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη, οι οποίες μπορούν να απορροφηθούν από το κυκλοφορικό σύστημα. Πριν από τα μέσα του 1960, οι περισσότεροι Αμερικανοί θεραπευτές πίστευαν ότι, αυτά τα ένζυμα υπήρχαν σε όλους σχεδόν τους ενήλικες. Όταν έγιναν έρευνες σε ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, σχετικά με την πεπτική τους ικανότητα στη λακτόζη, τα αποτελέσματα απέδειξαν πόσο λανθασμένη ήταν αυτή η άποψη. Περίπου το 70% των Αφροαμερικανών, το 90% των Αμερικανοασιατών, το 53% των Αμερικανοισπανών και το 74% των γηγενών Αμερικανών, είχαν δυσανεξία στη λακτόζη. Μελέτες απέδειξαν ότι, η λακτάση παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη δράση σε άτομα που κατάγονται από την Αραβία, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Το 1988, η Αμερικανική εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής ανέφερε: «Έγινε πολύ σύντομα προφανές, ότι αυτό οφείλεται σε γενετικό κανόνα και ότι η δράση της λακτάσης υποστηρίχθηκε μόνο στην πλειονότητα των ενηλίκων, οι οποίοι κατάγονται από τη Βόρεια Ευρώπη, και σε κάποιους Μεσογειακούς πληθυσμούς». Με άλλα λόγια, οι Καυκάσιοι ανέχονται τη ζάχαρη του γάλακτος, μόνο λόγω κληρονομικής γενετικής μετάλλαξης.

Γενικά, το 75% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου του 25% αυτών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχασαν τα ένζυμα της λακτάσης μετά τον απογαλακτισμό. Η θεώρηση αυτού του γεγονότος, είχε σαν αποτέλεσμα μια σημαντική αλλαγή στην ορολογία: Αυτοί που δεν μπορούσαν να χωνέψουν το γάλα αποκαλούνταν κάποτε «δυσανεκτικοί στη λακτόζη» ή «πάσχοντες από έλλειψη λακτάσης». Τώρα θεωρούνται φυσιολογικοί, ενώ αυτοί που διατηρούν τα ένζυμα που επιτρέπουν τη χώνεψη του γάλακτος, αποκαλούνται «αυτοί που επιμένουν να παράγουν λακτάση».

Δεν υπάρχει κανένας λόγος γι’ αυτούς που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, να αναγκάζουν τους εαυτούς τους να πίνουν γάλα. Στην πραγματικότητα το γάλα και τα λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό που δεν μπορεί να βρεθεί σε υγιεινότερες μορφές τροφών. Είναι εκπληκτικό, αλλά η κατανάλωση γάλακτος δε φαίνεται καν να προλαμβάνει την ανάπτυξη οστεοπόρωσης, που είναι ο κυριότερος λόγος κατανάλωσής του.

Εμπορικά ένζυμα λακτάσης

Τα προϊόντα του γάλακτος του εμπορίου, που περιέχουν μειωμένα ποσοστά λακτόζης, συνήθως προβάλλονται σαν η «λύση» στη δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτά τα προϊόντα είναι ενζυματικά τροποποιημένα, έτσι ώστε να διασπούν τη λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη, εμποδίζοντας τις στομαχικές διαταραχές και τα λοιπά συμπτώματα από τη δυσπεψία που προκαλεί η λακτόζη. Αλλά ακόμα και τα χάπια της λακτάσης και τα προϊόντα με μειωμένα ποσοστά λακτόζης, δε λύνουν το πρόβλημα, καθώς το άτομο μπορεί να συνεχίσει να υποφέρει από πεπτικές ενοχλήσεις.

Γυναίκες και στειρότητα

Οι γυναίκες που επιθυμούν αλλά έχουν αποτύχει να συλλάβουν, μπορεί να θέλουν να κάνουν μια ανασκόπηση σχετικά με το πόσο μεγάλο ρόλο έχουν παίξει τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μια ομάδα ερευνητών στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Φιλανδία, αναφέρει ότι όπου η κατά κεφαλή κατανάλωση γάλακτος είναι υψηλότερη, οι γυναίκες τείνουν να αποτυγχάνουν να μένουν έγκυες όσο μεγαλώνουν.

Με εξαίρεση συγκεκριμένους πληθυσμούς της Βόρειας Ευρώπης και των απογόνων τους, οι περισσότεροι ενήλικες χάνουν την ικανότητα να χωνεύουν εύκολα τη λακτόζη. «Επειδή η δυσανεξία στη λακτόζη αποτρέπει την υψηλή κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, πλούσιων σε γαλακτόζη –ένα σάκχαρο, προφανώς τοξικό για τα ανθρώπινα ωάρια-, αυτό το γνώρισμα μπορεί να αποβεί σωτήριο», παρατηρεί ο γυναικολόγος Daniel W. Cramer, της Ιατρικής Σχολής του Harvard και οι συνάδελφοί του.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Cramer συνέδεσε την κατανάλωση της γαλακτόζης με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών. Ψάχνοντας για υπόνοιες ότι το σάκχαρο μπορεί να επηρεάζει και τη γονιμότητα, η ομάδα του συνέκρινε δημοσιευμένα στοιχεία από 36 χώρες, σχετικά με τα ποσοστά στειρότητας, κατανάλωσης γάλακτος κατά κεφαλή, και υπολακτασία - την ανικανότητα των ενηλίκων να χωνέψουν τη λακτόζη. Την 1η Φεβρουαρίου, η Αμερικανική εφημερίδα Επιδημιολογίας, ανέφερε ένα συσχετισμό μεταξύ υψηλών ποσοστών κατανάλωσης γάλακτος και γυναικείας στειρότητας, που αρχίζει μόλις στην ηλικία των 20-24 ετών.

Η δύναμη αυτού του ισχυρισμού και το ποσοστό στειρότητας, αυξήθηκε σε κάθε κατά σειρά γηραιότερη ομάδα που μελετήθηκε. Στην Ταϊλάνδη για παράδειγμα, όπου το 98% των ενηλίκων υπογαλακτίζεται, ο μέσος όρος στειρότητας των γυναικών ηλικίας 35-39 ετών, είναι μόνο 26%. Αντίθετα, στην Αυστραλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι ενήλικες που υπογαλακτίζονται είναι μόνο 5%, το μέσο ποσοστό της στειρότητας είναι 82%.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γαμήλιων εθίμων, των ποσοστών διαζυγίων, της αντισύλληψης και της ατομικής υγείας, επηρεάζουν τη γονιμότητα. Οπωσδήποτε, αναφέρει ο Cramer, η νέα ανάλυση προσφέρει «δημογραφική επιβεβαίωση όλων όσων έχουμε παρατηρήσει πειραματικά, σε ποντίκια που ταΐστηκαν με υψηλά ποσοστά γαλακτόζης και κλινικά σε γυναίκες με γαλακτοσαιμία (ανικανότητα μεταβολισμού της γαλακτόζης)». Παρατηρεί ότι γυναίκες μ’ αυτή την ανωμαλία, που έχουν υψηλά ποσοστά της ζάχαρης στον ιστό, είναι στείρες. Η έκθεση αυτή προέρχεται από το SCIENCE NEWS, 3/12/94.

Προσοχή στην κρυμμένη λακτόζη

Αν και το γάλα και τα προϊόντα του γάλακτος είναι οι μόνες γνωστές, φυσικές πηγές, η λακτόζη προστίθεται σε προπαρασκευασμένες τροφές. Είναι σημαντικό για άτομα που έχουν μικρή ανοχή στη λακτόζη, να γνωρίζουν ότι πολλές τροφές περιέχουν λακτόζη, ακόμα και σε μικρά ποσοστά. Τα είδη παντοπωλείου που μπορεί να περιέχουν λακτόζη συμπεριλαμβάνουν:

- Ψωμί και άλλα αρτοποιήματα

- Επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού

- Πατάτες στιγμής, σούπες και ποτά πρωινού

- Μαργαρίνη

- Κρέατα κολατσιού

- Dressing για σαλάτες

- Γλυκά και άλλα πρόχειρα γεύματα (snacks)

- Μίγματα για τηγανίτες, μπισκότα, βουτήματα κ.λπ.

Μερικά από τα αποκαλούμενα, μη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως ο καφές σε σκόνη και χτυπημένες κρέμες, μπορεί επίσης να περιέχουν συστατικά που προέρχονται από το γάλα και ως εκ τούτου περιέχουν λακτόζη. Μια μικρή μερίδα αγοραστών έχουν μάθει να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων, ψάχνοντας, όχι μόνο για την ύπαρξη γάλακτος και λακτόζης μεταξύ των συστατικών, αλλά επίσης για λέξεις όπως τυρόγαλα, τυρόπηγμα, παράγωγα γάλακτος, στερεές ουσίες αφυδατωμένου γάλακτος και μη - λιπαρή σκόνη αφυδατωμένου γάλακτος. Αν κάποια απ’ αυτά αναφέρονται σε μια ετικέτα, τότε το προϊόν περιέχει λακτόζη.

Επιπρόσθετα, η λακτόζη χρησιμοποιείται ως βάση για περισσότερο από 20% φαρμακευτικών προϊόντων που αναφέρονται σε ιατρικές συνταγές και 6% των κοινών φαρμάκων. Για παράδειγμα, πολλοί τύποι αντισυλληπτικών χαπιών περιέχουν λακτόζη, το ίδιο και κάποιες ταμπλέτες για τα οξέα του στομάχου και τα αέρια. Ένας φαρμακοποιός μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά λακτόζης που περιέχονται σε διάφορα φάρμακα.

Περισσότερα στο βιβλίο.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ETRA

Το 410 σελίδων βιβλίο πωλείται έναντι 25,00 Ευρώ

και αποστέλλεται με αντικαταβολή στο σπίτι σας

με έξοδα αποστολής μόνο 5,00 Ευρώ

Πληροφορίες τηλ.: 210 2221186