Wednesday

Κραυγή απόγνωσης για το νωπό ελληνικό γάλα


Με οικονομική ασφυξία απειλείται η κτηνοτροφία, ο κλάδος δέχεται πόλεμο από τις γαλακτοβιομηχανίες και οι παραγωγοί κλείνουν τις μονάδες τους ήταν τα μηνύματα που έστειλαν χθες οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του «Εθνους» για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού και αφήνει «παράθυρο» ακόμη και για χρήση σκόνης γάλακτος, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των Μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της, υπογραμμίζοντας όμως ότι η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας θα συμβάλει στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή.Κραυγή απόγνωσης για το νωπό ελληνικό γάλα
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γιώργος Κεφαλάς και ο πρόεδρος της Ενωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ Θανάσης Βασιλέκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ενωση Συντακτών) περιέγραψαν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του αγελαδινού γάλακτος, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς στο ελληνικό φρέσκο γάλα, ενώ υπογράμμισαν με εμφατικό τρόπο ότι η επικείμενη αλλαγή στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών με την απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στον κλάδο και αφήνει περιθώριο στον καθέναν να προωθεί γιαούρτι στην αγορά που δεν περιέχει ελληνικό αγελαδινό γάλα.
Ο κ. Βασιλέκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τον τελευταίο μήνα ο κλάδος δέχεται μεγάλο πόλεμο από τις γαλακτοβιομηχανίες. Ενα πρόβλημα είναι ότι έχουμε καθυστερήσεις πληρωμών, διακόπτονται συμβόλαια παραγωγών με εταιρείες, με αποτέλεσμα οι αγελαδοτόφοι να κλείνουν τις μονάδες τους. Η τιμή γάλακτος έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εκτός από το νωπό γάλα υπάρχει πρόβλημα και με το γιαούρτι. Ο κώδικας τροφίμων που ισχύει μέχρι σήμερα αναφέρει ότι το γιαούρτι γίνεται από νωπό γάλα. Ο προτεινόμενος κώδικας αναφέρει ότι το γιαούρτι μπορεί να παρασκευάζεται από συμπύκνωμα, δηλαδή ανοίγει παράθυρο οι βιομηχανίες να χρησιμοποιούν σκόνη γάλακτος, την οποία θα εισάγουν. Οι πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου για αυξημένους ελέγχους δεν έχουν ουσία όταν νομιμοποιούν την παρανομία».
Μεγάλη ζημιά
Παράλληλα, ο κ. Πεβερέτος υπογράμμισε με τη σειρά του ότι «ο ΟΟΣΑ έχει πιέσει για την τροποποίηση του κώδικα τροφίμων γιατί υποστηρίζει ότι το ελληνικό γάλα δεν φτάνει για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση». Οπως είπε, «είναι κοινή θέση του ΣΕΚ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από τον Οκτώβριο του 2015 να μην υπάρξει τροποποίηση στον κώδικα για το γιαούρτι. Αντιθέτως οι βιομήχανοι ζητούν να καταργηθεί ο όρος «νωπό γάλα» ώστε να μειώσουν το κόστος της πρώτης ύλης. Ωστόσο μακροπρόθεσμα θα ζημιωθούν και εκείνοι εάν περάσει αυτή η τροποποίηση».
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τ. Πεβερέτος (αριστερά), ο πρόεδρος της Ενωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ Θ. Βασιλέκας (κέντρο) και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γ. Κεφαλάς αναφέρθηκαν χθες στις δραματικές εξελίξεις στον χώρο της γαλακτοπαραγωγής, τις οποίες αποκάλυψε με επανειλημμένα πρωτοσέλιδα το «Εθνος»
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ  Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τ. Πεβερέτος (αριστερά), ο πρόεδρος της Ενωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ Θ. Βασιλέκας (κέντρο) και ο πρόε
Από την πλευρά του ο κ. Κεφαλάς πρόσθεσε πως «εάν το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι παρέμενε ως έχει, θα μπορούσε να βάλει υποψηφιότητα για ΠΟΠ. Αντ' αυτού χάνουμε ένα ισχυρό brand name που διαθέτουμε στη διεθνή αγορά».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το υπουργείο επιβεβαιώνει το «Εθνος»
Σε πλήρη επιβεβαίωση του «Εθνους» για το δημοσίευμα με την απόφαση-βόμβα που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε ανακοίνωσή του για το θέμα αναφέρει ότι η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των Μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της.
Παράλληλα, όμως, τονίζει ότι με την επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες που κυριαρχούσαν στην αγορά κατά το παρελθόν, ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα, ενώ συνεχίζει να επιμένει στις συζητήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που γίνονται στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος.
Τριπλή διευκρίνιση
Επιπλέον το υπουργείο διευκρινίζει:
• Η σύσταση της εργαλειοθήκης αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών, ώστε εκτός από νωπό γάλα να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος, όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο, όπως ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης.
• Θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μια προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος, με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή η πληροφορία για το είδος του γάλακτος θα αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία, ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του.
• Σχετικά με το σχέδιο νομοθετήματος της Τσεχίας, η Ελλάδα έχει εκφράσει τη διαφωνία της, η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη.

No comments: