Saturday

Στροφή στην υδροπονική καλλιέργεια

Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια δημιουργήθηκε η μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας στη Δράμα από την εταιρεία Wonderplant αρκετοί εντυπωσιάστηκαν κυρίως λόγω του ύψους της επένδυσης και όχι τόσο για το ποιοι βρίσκονταν πίσω από το εγχείρημα αυτό.
Μπορεί οι κ. Θεοδωρόπουλος, Φώλιας, Αραμπατζής, Νένδος και Μακρής να μην είχαν σχέση με τα θερμοκήπια, αλλά όλοι είχαν επιτυχημένη πορεία στον κλάδο των τροφίμων. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων μέσω υδροπονικής καλλιέργειας εταιρείες που έως τώρα είχαν ελάχιστη σχέση με το αντικείμενο.
Μόλις την περασμένη Δευτέρα η εισηγμένη Ελαστρον ΑΕΒΕ Χαλυβουργικά Προϊόντα ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία Ελαστρον Αγροτική ΑΕΒΕ. Η νέα εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη θερμοκηπίων για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με υδροπονία σε έκταση 225 στρεμμάτων στον νομό Ξάνθης και το αρχικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε περίπου 2 εκατ. ευρώ.
Στις αρχές του 2013 μια ακόμη εισηγμένη, η Πλαστικά Θράκης, ανακοίνωσε την ίδρυση νέας εταιρείας με την επωνυμία «Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε.» με έδρα τον δήμο Τοπείρου στην Ξάνθη. Αντικείμενο της νέας εταιρείας θα είναι επίσης η δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με υδροπονική καλλιέργεια. Το ύψος της αρχικής επένδυσης προβλέπεται να ανέλθει σε1,7 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Η επιλογή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις περισσότερες επενδύσεις υδροπονικών καλλιεργειών, υφιστάμενων και επικείμενων, δεν είναι τυχαία. Η περιοχή συγκεντρώνει δύο ειδικά χαρακτηριστικά: α) διαθέτει μεγάλη σχολάζουσα δημόσια γη και μάλιστα σε πεδινές εκτάσεις, κατάλληλες για την εγκατάσταση μεγάλων θερμοκηπίων. To υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει και διενεργεί διαγωνισμούς για την παραχώρηση των εκτάσεων αυτών μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, β) σε αρκετές από τις περιοχές αυτές υπάρχει γεωθερμικό πεδίο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, απαραίτητης για τη λειτουργία των θερμοκηπίων.
Γιατί όμως η εν λόγω μέθοδος καλλιέργειας εμφανίζεται σαν το νέο «ελντοράντο» για τις επιχειρήσεις; Πρώτον, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και στα νησιά, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση ακόμη και ανακυκλούμενο νερό. Δεύτερον, η παραγωγικότητα είναι πολύ υψηλή σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Time, οι Ολλανδοί που θεωρούνται αυθεντίες στην υδροπονία έχουν καταφέρει να παράγουν 70 κιλά ντομάτας ανά τ.μ., ενώ στον ευρωπαϊκό Νότο η παραγωγή είναι έως 7 κιλά ανά τ.μ.
Τρίτον και κυριότερο είναι ότι πλέον λύση στην υδροπονία αναζητούν χώρες όπως το Κατάρ. Μεταξύ των επιχειρηματιών που συνόδεψαν τον πρωθυπουργό στο πρόσφατο ταξίδι του στο Κατάρ οι κ. Νίκος και Ευθύμιος Ευθυμιάδης, της Redestos S.A. και της Agritex Energy S.A, θυγατρικής της Redestos. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες έχουν έρθει σε επαφή με την καταρινή εταιρεία Hasadd Food Company και διερευνάται η συνεργασία τους για τη δημιουργία μονάδας υδροπονίας στην Ξάνθη με τη χρήση γεωθερμίας έκτασης 200 στρεμμάτων. Το Κατάρ, βεβαίως, θέλει να μεταφέρει την τεχνογνωσία της υδροπονίας στα δικά του εδάφη, κάτι που ανοίγει σημαντικές προοπτικές για τις ελληνικές εταιρείες. Ο στόχος που έχει τεθεί από τον επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλειας Εφοδιασμού Τροφίμων του Κατάρ είναι μέσα σε 12 χρόνια η χώρα να μπορεί να παράγει τα δικά της τρόφιμα, τα οποία σήμερα αναγκάζεται να εισάγει σε ποσοστό 90%.
Σύμφωνα με στοιχεία του IRTC (International Research and Training Centre for Sustainability) υπολογίζεται ότι συνολικά οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με υδροπονική μέθοδο είναι περίπου 1.750 στρέμματα, εκ των οποίων τα 1.450 στρέμματα πρόκειται για καλλιέργειες κηπευτικών και τα υπόλοιπα 300 στρέμματα για καλλιέργειες ανθέων.

Τι είναι η υδροπονία

H υδροπονία είναι η καλλιέργεια φυτών που γίνεται σε οποιοδήποτε υπόστρωμα εκτός του εδάφους ή εδαφικών μειγμάτων. Οι βασικές κατηγορίες υδροπονικών καλλιεργειών είναι δύο, αυτές που γίνονται πάνω σε νερό και αυτές που γίνονται σε αδρανή υποστρώματα, όπως για παράδειγμα πάνω σε περλίτη. Με άλλα λόγια η ρίζα δεν αναπτύσεται σε χώμα αλλά μέσα σε νερό και θρεπτικά διαλύματα. Χρειάζεται πάντα η τροφοδοσία με ενέργεια, καθώς οι υδροπονικές καλλιέργειες αναπτύσσονται σε θερμοκήπια. Σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες, στις υδροπονικές ελαχιστοποιείται η ανάγκη για χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται λιγότερη χρήση λιπασμάτων.

No comments: