Π.Ο.Π.
Τι σημαίνει πιστοποίηση και πως ξεκίνησεΤο 1992 η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να διαφυλάξει το ξεχωριστό χαρακτήρα των αγροτικών προϊόντων, εξασφαλίζοντας στον Ευρωπαϊκό καταναλωτή τρόφιμα υψηλής ποιότητας με πιστοποιητικό ελέγχου,
δημιούργησε συστήματα αξιοποίησης και προστασίας των γεωγραφικών ονομασιών και των παραδοσιακών προϊόντων. Πρόκειται για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης
Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Ειδικά Παραδοσιακά Προϊόντα Εγγυημένα (ΕΠΠΕ).
Ο όρος «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» αποδίδεται σε ένα προϊόν του οποίου η παραγωγή, πεξεργασία και μεταποίηση πραγματοποιούνται σε μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή με αναγνωρισμένη και ιστοποιημένη τεχνογνωσία προκειμένου να δίνονται πληρέστερα στοιχεία αναγνώρισης στον καταναλωτή. Τα χαρακτηριστικά και η ποιότητα οφείλονται κύρια ή αποκλειστικά στο περιβάλλον της περιοχής από την οποία προέρχεται.
Το περιβάλλον αυτό περιλαμβάνει τόσο :
- Τους φυσικούς (κλίμα, βλάστηση κτλ)
- Όσο και τους ανθρώπινους παράγοντες.
Η ένδειξη ΠΟΠ σε άλλες γλώσσες μεταφράζεται : π.χ. PDO στα Αγγλικά, AOC στα Γαλλικά, DOC στα Ιταλικά.
Λόγος ύπαρξης αυτών των πιστοποιήσεων :
Οι κανονισμοί αυτοί στόχο έχουν να προστατεψουν τον καταναλωτή, ο οποίος τα τελευταία χρόνια λόγω των διατροφικών σκανδάλων (τρελές αγελάδες, διοξίνες, μεταλλαγμένα κλπ) ζητά πληροφορίες σχετικά με την προέλευση, τη φύση, τον τρόπο παραγωγής ή μεταποίησης των τροφίμων.
Γιατί η φέτα πληροί τις προυποθέσεις χαρακτηρισμού της ως ονομασία προέλευσης?
Διότι προσδιορίζει ένα τυρί προερχόμενο από ένα μεγάλο τμήμα της Ελλάδας που έχει ιδιότητες ή χαρακτηριστικά οφειλόμενα στο γεωγραφικό περιβάλλον και του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται σε οριοθετημένη ζώνη.
Απομιμησεις της Φέτας
Απο τις χωρες στις οποιες δεν υπαρχει αιγοπροβειο γαλα εγιναν πολλες προσπαθειες υποκαταστασης της φετας απο τυρια αλμης απο αγελαδινο γαλα.
Το αιγοπροβειο και το αγελαδινο γαλα παρουσιαζουν σημαντικες ποιοτικες διαφορες μεταξυ τους στο αρωμα, στη γευση, στη χημικη συσταση και στα οργανοληπτικα χαρακτηριστικα. Το στοιχειο αυτο αποτελει την ειδοποιο διαφορα τους.
Κατα μια μεθοδο χρησιμοποιηθηκε η τεχνολογια παρασκευης τους, προσθετοντας στο αγελαδινο γαλα χλωροφυλλη για να επιτευχθει το λευκο χρωμα και λιπαση με σκοπο να προσεγγιστουν οι οργανοληπτικες ιδιοτητες της.
Κατα μια αλλη χρησιμοποιηθηκε υπερδιηθηση για την συμπυκνωση του αγελαδινου γαλακτος πριν την πηξη του, απευθειας στο μεσο συσκευασιας.
Και στις δυο περιπτωσεις το τυρι απο αγελαδινο γαλα δεν μπορεσε να προσεγγισει τις χαρακτηριστικες οργανοληπτικες ιδιοτητες της Φετας
Παρασκευή
Το τυρί Φέτα παρασκευάζεται σήμερα στη χώρα μας είτε σε μικρά οικογενειακής μορφής τυροκομεία, όπου εφαρμόζεται η παραδοσιακή τεχνολογία ή σε βιομηχανικές μονάδες που χρησιμοποιούν σύγχρονο εξοπλισμό, με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, οι οποίες όμως σέβονται τις βασικές αρχές της παραδοσιακής τεχνολογίας της Φέτας.Το αιγοπροβειο γάλα ως πρώτη ύλη για την Παρασκευή του τυριού Φέτα
Το τυρί Φέτα παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από μίγμα του με γίδινο, το οποίο δεν υπερβαίνει το 30%.
Η εκτροφή των προβάτων και των αιγών χάνεται, πίσω, στα βάθη των αιώνων. Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας ανθούσε ανέκαθεν στις παραμεσόγειες χώρες
Από τους αρχαίους χρόνους, πολλές είναι οι αναφορές για αιγοπρόβατα, με χαρακτηριστική αυτή του Ομήρου :
"...στ' αρνιά τα κέρατα φυτρώνουν χέρι-χέρι κι οι προβατίνες τρεις φορές γεννούν το χρόνο απάνω"
(Ομήρου Οδύσσεια Δ 85-91)
Το γάλα προέρχεται από φυλές προβάτων και αιγών παραδοσιακά εκτρεφόμενες, προσαρμοσμένες στην περιοχή που η διατροφή τους βασίζεται στην τοπική χλωρίδα.
Το αιγοπρόβειο γάλα παράγεται κύρια σε ορεινές και σε ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας, όπου συναντούμε ένα οικοσύστημα με ιδιαιτερότητα στη χλωρίδα και την πανίδα, σαν συνέπεια κύρια της ποικιλομορφίας του εδάφους αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών.
Στο φυσικό αυτό οικοσύστημα, σε συνδυασμό με την εκτατική εκτροφή των αιγοπροβάτων, αλλά και στους εγχώριους πληθυσμούς αιγοπροβάτων που εκτρέφονται, οφείλονται τα πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του αιγοπρόβειου γάλακτος και κατ' επέκταση της Φέτας που παρασκευάζεται αποκλειστικά από το γάλα αυτό.
Μέθοδος παραγωγής
Το τυρί Φέτα είναι τυρί υψηλής ποιότητας που διατηρείται στην άλμη σε μορφή φέτας
Το γάλα συλλέγεται από τους κτηνοτρόφους και με βυτία εισκομίζεται στο τυροκομείο για επεξεργασία. Η πήξη του γάλακτος πρέπει να γίνεται εντός 48 ωρών από την άμελξη.
Αρχικά γίνεται τυποποίηση του αιγοπρόβειου γάλακτος και στη συνέχεια παστερίωση στους 68οC για 10 min (αργή παστερίωση), ή στους 72 οC για 15 sec (γρήγορη παστερίωση).
Μετά την παστερίωση το γάλα ψύχεται στους 34-36°C, προσθέτονται οξυγαλακτικές καλλιέργειες, χλωριούχο ασβέστιο σε αναλογία 10-20/100 kg γάλακτος και μετά 20 min περίπου τόση πυτιά, ώστε η πήξη να γίνει μέσα σε χρόνο 45-60 min.
Όταν ολοκληρωθεί η πήξη του γάλακτος το πήγμα διαιρείται σε κομμάτια σχήματος κύβου με ακμή 1-2 cm και αφήνεται σε ηρεμία για 10 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια το πήγμα μεταφέρεται σταδιακά και με προσοχή στα καλούπια, κάτι που ευνοεί τη στράγγιση και το σχηματισμό μικρών μηχανικών σχισμών.
Τα καλούπια με το τυρόπηγμα μεταφέρονται στη συνέχεια σε χώρο με θερμοκρασία 16 -18 oC, όπου παραμένουν για 18-24 ώρες. Κατά την παραμονή τους αυτή αναστρέφονται περιοδικά για καλύτερη στράγγιση.
Την επομένη, το τυρί εξάγεται από τα καλούπια και τοποθετείται προσωρινά είτε σε ξύλινα βαρέλια είτε σε μεταλλικά δοχεία, όπου και αλατίζεται κατά στρώσεις, έτσι ώστε η τελική συγκέντρωση αλατιού στη μάζα του τυριού να είναι 3% περίπου.
Μετά από 2-3 ημέρες το τυρί τοποθετείται οριστικά στα βαρέλια ή στα δοχεία, προστίθεται άλμη περιεκτικότητας 7% σε χλωριούχο νάτριο και μεταφέρεται στους χώρους ωρίμανσης με θερμοκρασία 16 - 18 oC και με πολύ υψηλή σχετική υγρασία, όπου παραμένει για 10 - 15 ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της ωρίμανσης. Σε αυτό το διάστημα αναπτύσσονται τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της Φέτας. Με το τέλος του πρώτου σταδίου της ωρίμανσης το τυρί Φέτα έχει υγρασία μικρότερη από 56% και pH 4, 4 - 4,6.
Στη συνέχεια, κατά το δεύτερο στάδιο της ωρίμανσης, το τυρί Φέτα μεταφέρεται σε ψυκτικούς θαλάμους με θερμοκρασία 2-4 oC. Ο συνολικός χρόνος ωρίμανσης της Φέτας διαρκεί τουλάχιστον 2 μήνες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι απαγορεύεται η συμπύκνωση, η προσθήκη σκόνης ή συμπυκνώματος γάλακτος, πρωτεϊνών γάλακτος, καζεϊνικών αλάτων, χρωστικών, και συντηρητικών ουσιών στο γάλα, και η χρήση συντηρητικών και αντιβιοτικών ουσιών στο τυρί Φέτα και στην άλμη της.
Ιστορία
Η ιστορία του τυριού είναι τόσο μακρόχρονη όσο και αυτή του ανθρώπινου γένους και συνδέεται με την εξημέρωση κατοικίδιων ζώων εδώ και 10.000 χρόνια π.Χ.. Οι ρίζες της τυροκομίας δεν είναι γνωστές με βεβαιότητα. Πιστεύεται, όμως, ότι το τυρί παρασκευάστηκε πριν 8.000 χρόνια περίπου. Είναι πιθανό η παρασκευή του να έγινε εντελώς τυχαία, κατά τη μεταφορά του γάλακτος μέσα σε στομάχια νεαρών ζώων.Για τον σύγχρονο καταναλωτή, η λέξη Φέτα σημαίνει τυρί άλμης που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, με συγκεκριμένη τεχνολογία από αιγοπρόβειο γάλα. Από τη μυθολογία ακόμα, λέγεται ότι οι θεοί έστελναν τον Αρισταίο,γιο του Απόλλωνα, να διδάξει στους Έλληνες την τυροκομία.
Καταγραφές για παρασκευή και κατανάλωση τυριού στην αρχαία Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές, όπως από τον Αριστοτέλη, τον Πυθαγόρα και πολλούς αρχαίους κωμωδιογράφους. Ηταν δε γνωστό τουλάχιστον από την εποχή του Ομήρου. Το τυρί που παρασκεύαζε ο Κύκλωπας Πολύφημος και περιγράφει τον 8ο π.χ. αιώνα ο Όμηρος στην Οδύσσεια του, θεωρείται ο πρόγονος του τυριού Φέτα:
"Φτάσαμε αμέσως στην σπηλιά μα αυτός δεν ήταν μέσα μόνο τα παχιά του πρόβατα βοσκούσε στο λιβάδι. Τα πλεχτά καλάθια ήταν γεμάτα από τυριά, τα δε μαντριά ήταν γεμάτα από αρνιά και κατσίκια και ήταν από τυρόγαλο γεμάτα όλα τα αγγεία του, σκάφες, καρδάρες που άρμεγε μέσα σε αυτά το γάλα και το μισό όταν έπηξε το άσπρο, χιονάτο γάλα το άνοιξε και το έβαλε μέσα στα πλεχτά καλάθια και στις καρδάρες φύλαξε το άλλο μισό να πίνει. Γιατί καλό κριάρι μου στερνό από τη μάντρα βγαίνεις; 'Aλλη φορά δεν έμενες από το κοπάδι πίσω. Μόνο πρώτο πάντα πήγαινες με δρασκελιές μεγάλες στις φλωρασιές τα τρυφερά βλαστάρια να βοσκήσεις."
Ο μύθος λέει ότι ο κύκλωπας Πολύφημος ήταν ο πρώτος παρασκευαστής τυριού. Μεταφέροντας το γάλα που συνέλεγε από τα πρόβατά του, μέσα σε ασκούς από στομάχια ζώων, διαπίστωσε με μεγάλη του έκπληξη κάποια μέρα ότι το γάλα είχε πήξει και είχε πάρει μια στερεά, εύγευστη και διατηρήσιμη μορφή.
Στο μουσείο των Δελφών φυλάσσεται ένα αγαλματίδιο του 6ου π. Χ. αιώνα που αναπαριστά την έξοδο Οδυσσέα κρεμασμένου κάτω από το αγαπημένο κριάρι του Κύκλωπα. 8.000 χρόνια μετά ο τρόπος παραγωγής του τυριού Φέτα παραμένει ο ίδιος διαφέροντας μόνο σε τομείς όπως η αυτοματοποίηση και η συσκευασία.
Οι αρχαίοι Έλληνες το προϊόν που προερχόταν από την πήξη του γάλακτος το έλεγαν "τυρί". Η ονομασία Φέτα χρονολογείται από το 17ο αιώνα και πιθανά αναφέρεται στην πρακτική κοπής του τυριού σε φέτες για να εισαχθεί στα βαρέλια. Η ονομασία Φέτα επικράτησε οριστικά τον 19ο αιώνα και χαρακτηρίζει ένα τυρί, που παρασκευάζεται επί αιώνες με την ίδια σε γενικές γραμμές τεχνική και που η καταγωγή του χάνεται βαθιά στον χρόνο.
Στη διάρκεια αυτού του αιώνα, έλαβε χώρα μια μαζική μετανάστευση των Ελλήνων σε διάφορες χώρες και κυρίως στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Γερμανία. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκαν πολυπληθείς Ελληνικές κοινότητες, τα μέλη των οποίων διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες. Έτσι δημιουργήθηκαν νέες αγορές για το τυρί σε διαφορετικά μέρη του κόσμου με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός διεθνούς εμπορίου γύρω από τη Φέτα.
Συντήρηση
Συντήρηση της ΦέταςTo τυρί Φέτα συντηρείται μέχρι και τη διάθεση της σε ψυκτικούς θαλάμους με θερμοκρασία 0-2 °C.
Κατά τη συντήρηση της στα μεταλλικά δοχεία ή στα ξύλινα βαρέλια, πρέπει να καλύπτεται από άλμη που να είναι κατά δύο περίπου μονάδες πυκνότερη από το συντελεστή άλατος του τυριού δηλαδή περίπου 7% και να αποφεύγεται η επαφή της με τον αέρα, έτσι ώστε να διατηρεί αναλλοίωτη τη φρεσκάδα της και τα πλούσια οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά.
Στην περίπτωση αυτή η διάθεση του τυριού Φέτα στον καταναλωτή γίνεται απευθείας με την εξαγωγή της από το μεταλλικό δοχείο ή το ξύλινο βαρέλι.
Όσον αφορά τις συσκευασίες, το τυρί Φέτα διατίθεται σε αεροστεγής συσκευασία σε κενό (
Πως διατηρείται καλύτερα το τυρί στο ψυγείο?
Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι από 2 έως 4 βαθμούς κελσίου στην αρχική
συσκευασία που αγοράζονται (εφόσον είναι συσκευασμένα και όχι από τον
πάγκο των τυριών). Αφού ανοιχθεί καλύτερα να τοποθετείται σε πλαστικό
δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα για να το βοηθά να διατηρεί την υγρασία
του. Για τη φέτα ο καλύτερος τρόπος για να τη διατηρίσετε περισσότερο
είναι σε τάπερ με άλμη. Η γραβιέρα για να διατηρείται φρέσκια πρέπει να
φυλάσσεται μέσα σε καλά κλεισμένο δοχείο μαζί με ένα "κυβάκι" ζάχαρης,
γιατί βοηθάει στην απορρόφηση της υγρασίας. Δεν πρέπει να φυλάσσονται
στο ίδιο δοχείο διάφοροι τύποι τυριών, γιατί μεταδίδει το ένα στο άλλο
τη δική του μυρωδιά. Τέλος, καλό είναι να αποθηκεύονται στο ειδικό
συρτάρι συντήρησης των τυριών εφόσον το διαθέτει το ψυγείο σας.
Διατροφική Αξία
Διατροφική αξία της ΦέταςΤο τυρί αποτελεί για τον άνθρωπο ενα πολυ καλο τροφιμο γι'αυτο και καλυπτει ενα μεγαλο κομματι της διατροφης του. Αναλογα με τρο είδος και τον τροπο παρασκευης του περιεχει προτεϊνες, ασβεστιο και βιταμίνες σε διαφορα ποσοστα και διατροφική αξια.
Η Φέτα είναι το κυριοτερο Ελληνικο τυρί. Είναι ενα τυρι με πολυ πλουσια διαιρθεπτικη αξια οπως προκυπτει απο τον παρακατω πινακα.
Kυρια θρεπτικα συστατικα της Φετας και ποσοστα που καλυπτουν απο τις ημερησιες αναγκες ενος ενηλικου ανδρα που εργαζεται μετρια.
Φαίνεται λοιπον οτι απο 100 γραμμαρια Φετα, μπορουν να ικανοποιηθουν οι αναγκες ενος ενηλικου άνδρα που εργαζεται μετρια κατα το 1/3 ως προς τις πρωτεινες υψηλης βιολογικης αξιας, τη βιταμινη Α και την ριβοφλαβινη και κατα το μισο και πλεον οι αναγκες του σε ασβεστιο.
Χρήσεις της Φέτας
Η Φέτα χρησιμοποιείται στη χώρα μας κατά πολλούς τρόπους, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν αντιγραφεί και από άλλους λαούς. Ευρύτερα γνωστή σήμερα είναι η συμμετοχή της στη σύνθεση της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας, της γνωστής Greek
μεσημεριανού και βραδινού γεύματος. Συχνά αποτελεί μεζέ του ούζου και του κρασιού.
Χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή μιας μεγάλης ποικιλίας τυροπιτών και χορτοτυροπιτών που προσφέρονται τόσο σε επίσημα όσο και σε ανεπίσημα γεύματα και δείπνα. Οι πίτες αυτές συχνά αποτελούν το κυρίως φαγητό πολλών οικογενειών, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.
Υπάρχει κατά συνέπεια ένα πλήρες σενάριο για τη Φέτα που αποκαλύπτει κατά τρόπο αντικειμενικό και αδιαμφισβήτητο ότι δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε στη σημερινή της μορφή στην Ελλάδα, από τους Έλληνες, ότι συνδυάζει πρωτότυπα χαρακτηριστικά που δεν αναπαράγονται εκτός της ζώνης παραγωγής της και ότι το προϊόν αυτό συνδέεται άμεσα με τα ήθη, τα έθιμα και τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.
Τη διαφορετικότητα της παραδοσιακής Φέτας από άλλα τυριά άλμης διαπιστώνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, οι οποίοι έχουν γίνει και οι καλύτεροι διαφημιστές της.
Υπάρχει διαφορά στην περιεκτικότητα ασβεστίου στα μαλακά σε σχέση με τα σκληρά τυριά?
Η περιεκτικότητα ασβεστίου στα τυριά διαφέρει ανάλογα με το είδος του τυριού και την τεχνολογία παραγωγής. Είναι μεγαλύτερη στα σκληρά τυριά σε σχέση με τα μαλακά. Για παράδειγμα μία μερίδα φέτας (65γρ) καλύπτει το 40% των ημερήσιων αναγκών ασβεστίου ενός ενήλικου, ενώ μία μερίδα γραβιέρα (55γρ.) καλύπτει το 68% των αντίστοιχων αναγκών.
Θρεπτικά Συστατικά ανά 100 γρ Φέτα Ημερήσιες Ανάγκες Ενήλκου 'Αντρα Ποσοστό Κάλυψης Ημερησίων Αναγκών Λίπος, g 21 - -
Πρωτεΐνες, g 17 55 31
Ενέργεια, Kcal 250 3000 8
Ασβέστιο, mg 490 800 61
Βιταμίνη A, mg 250 750 33
Βιταμίνη D, mg 0,3 10 3
Βιταμίνη B2, mg 0,75 1,8 41
Πίνακας: Κύρια θρεπτικά συστατικά της Φέτας και ποσοστά που καλύπτουν από τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικου άνδρα που εργάζεται μέτρια.
Πηγή: Εθνική Επιτροπή Γάλακτος
Συστατικά Φέτας
ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ
|
ΜΟΝΑΔΑ
|
ΤΙΜΗ
|
|
ΜΑΚΡΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | |||
Ενέργεια |
Άμεσος υπολογισμός
|
Kcal / 100g
|
346
|
Έμμεσος υπολογισμός
|
Kcal / 100g
|
299
|
|
Πρωτεΐνη |
g /100g
|
17,6
|
|
Υδατάνθρακες |
g /100g
|
0,2
|
|
Λίπος, ολικό |
g /100g
|
25,3
|
|
Κορεσμένα
|
% σύσταση λίπους
|
71,3
|
|
Μονοακόρεστα cis
|
% σύσταση λίπους
|
17,0
|
|
Πολυακόρεστα cis
|
% σύσταση λίπους
|
4,1
|
|
Trans
|
% σύσταση λίπους
|
5,5
|
|
ω-3
|
% σύσταση λίπους
|
1,9
|
|
ω-6
|
% σύσταση λίπους
|
2,2
|
|
ω-3 / ω-6
|
-
|
0,85
|
|
Μονοακόρεστα / κορεσμένα
|
-
|
0,24
|
|
Πολυακόρεστα / κορεσμένα
|
-
|
0,06
|
|
Νερό |
g / 100g
|
50,7
|
|
Διαιτητικές ίνες |
g / 100g
|
-
|
|
Διαλυτές
|
g / 100g
|
-
|
|
Αδιάλυτες
|
g / 100g
|
-
|
|
Τέφρα |
g / 100g
|
-
|
|
Χοληστερόλη |
mg / 100g
|
72,9
|
|
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ | |||
α- τοκοφερόλη |
mg / 100g
|
0,3
|
|
ΜΕΤΑΛΛΑ & ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ | |||
Ασβέστιο, Ca |
mg / 100g
|
421
|
|
Κάλλιο, Κ |
mg / 100g
|
252
|
|
Μαγνήσιο, Mg |
mg / 100g
|
21
|
|
Νάτριο, Na |
mg / 100g
|
493
|
|
Σελήνιο, Se |
μg / 100g
|
69
|
|
Σίδηρος, Fe |
mg / 100g
|
1,4
|
|
Φώσφορος, P |
mg / 100g
|
891
|
|
Χρώμιο, Cr |
μg / 100g
|
44
|
|
ΜΗ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | |||
Πολυφαινόλες (εκπεφρ. σε κατεχίνη) |
mg / 100g
|
-
|
Παραγωγοι Φετας στην Ελασσονα!!!
- ΒΙΓΛΑ ΟΛΥΜΠΟΥ ΑΕΒΕ , www.viglaolympus.gr , Τηλ: 2493025540
- ΓΙΩΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ , Τηλ: 2493087460
- Ε.Κ ΕΞΑΡΧΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε , Τηλ: 2493022395
- ΕΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ , Τηλ: 2462080548
- ΙΓΓΛΕΖΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ , Τηλ: 2492081114 - 102
- ΛΕΚΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε , Τηλ: 2493024984
- ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, Τηλ: 2493061850
- ΣΙΜΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε , Τηλ: 2493095314
- ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ “ΤΡΙΚΚΗ” , www.trikki.gr ,
Τηλ: 2431028304
- ΤΣΙΓΑΡΑ ΑΦΟΙ - ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, Τηλ: 6947609077
- ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΗΤΣΙΟΥ “ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ Μ.Ε.Π.Ε” Τηλ: 2493093344
- ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΠΑΡΜΟΥ "ΤΣΙΟΤΣΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ", Τηλ: 2493061732
No comments:
Post a Comment