Friday

Το κρασί «ασπίδα» στην καρδιά

Ηλίας Μαμαλάκης Πινακοθήκη
Τους μύθους του κρασιού παρουσίασε στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας ο Ηλίας Μαμαλάκης στην εκδήλωση «Άμπελος και Οίνος: Στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων».
Η φράση «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου», είναι γνωστή από τα παλιά χρόνια, αυτό όμως που αρχίζει τώρα να γίνεται γνωστό είναι ότι, εκτός από την ευχαρίστηση που προσφέρει, το κρασί, αποτελεί και ασπίδα πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μέσα από εκδήλωση, που διοργανώθηκε, από το Ινστιτούτο Αγγειακών Παθήσεων, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, με θέμα «Άμπελος και Οίνος: Στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων», ο κόσμος ενημερώθηκε από επιστήμονες και όχι μόνο, για τα ωφέλει του κρασιού στην πρόληψη καρδιακών ασθενειών.
Ηλίας Μαμαλάκης Πινακοθήκη
Στην εκδήλωση καλωσόρισμα, στο κόσμο που παρευρέθηκε, απεύθυναν οι κ.κ. Α. Γιαννούκας, Πρόεδρος Ινστιτούτου Αγγειακών Παθήσεων και Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Λέκτορας Ελληνικής Γλώσσας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Συγγραφέας και Κ. Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.
«Το κρασί είναι ένα προϊόν, που αποτελεί πηγή ευθυμίας, ακριβώς επειδή λειτουργεί περισσότερο στο νου και λιγότερο στο στομάχι. Είναι η φυσική συνέπεια η ευθυμία του ανθρώπου, την οποία, συνήθως αντλούμε εφόσον έχουμε και τις κατάλληλες διαθέσεις. Το κρασί είναι ένα προϊόν καθαρά λαϊκό και το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από αυτούς που έχουν τη διάθεση να προσθέσουν κάτι παραπάνω στην «ξερή» πραγματικότητα, στην «ξερή» καθημερινότητα, να διαντλήσουν δηλαδή με ένα υλικό προϊόν που βγάζει πάρα πολύ πνευματικότητα», τόνισε ο κ. Σ. Τιτής, Φιλόλογος, Συγγραφέας, ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα «Εγκάρδιος Οινοχόος»
Πινακοθήκη οίνος
Ο ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Καλεσμένος ήταν και ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα «Οι μύθοι και οι πραγματικότητες του κρασιού», ενώ τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «είναι μία πολύ σπάνια συγκέντρωση όπου, μία ομάδα από γιατρούς, κάνει μία εξωστρεφή συγκέντρωση, προσπαθώντας να ενημερώσει το ευρύτερο κοινό για θέματα ιατρικά, με απλό τρόπο».
Ο κ. Δ. Κουρέτας, Καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατά την ομιλία του, παρουσίασε δεδομένα από το εργαστήριο, για το πώς φτάσαμε να παρασκευάζουμε ένα προϊόν, το οποίο, κυκλοφορεί στο εμπόριο και έχει ισχυρισμό υγείας από τον ΕΦΕΤ, για την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, και του οποίο το κύριο συστατικό είναι το σταφύλι.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν επίσης και οι κ.κ. Α. Κατσαμούρης, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Οίνος και αρτηριοσκλήρυνση: μύθος & πραγματικότητα», Φ. Τρυποσκιάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Οίνος και πρόληψη της στεφανιαίας νόσου» και Ν. Ρούσας, Επιμελητής Β' Αγγειοχειρουργικής Π.Γ.Ν. Λάρισας, με θέμα «Πειραματικά δεδομένα για την προστατευτική δράση του οίνου στις καρδιαγγειακές παθήσεις», ενώ δεν έλειψαν και το θεατρικό δρώμενο από διασκευή, ενός ανέκδοτου, από τον κ. Σ. Τιτή με τίτλο: ''Ελιξίριο'', στο οποίο έπαιξαν οι κ.κ. Θ. Κανάκης και Α. Γιουρούκης. Η εκδήλωση περιείχε επίσης μουσικές παρεμβάσεις με τραγούδια για το κρασί, με τους κ.κ. Ν. Ζούκας (κιθάρα), Α. Ζούκα (ακορντεόν) και στο τραγούδι τους Θ. Κανάκης και Κ. Σδράλη.     
Στο τέλος ακολούθησε δεξίωση.    

Ηλίας Μαμαλάκης Πινακοθήκη
Ηλίας Μαμαλάκης Πινακοθήκη
               

No comments: