Saturday

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ


1) Τι είναι τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας;

2) Ποια είναι η νομοθεσία για τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας;

3) Πως μπορώ να αναγνωρίσω τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας;

4) Μπορούν να πωλούνται χύμα τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας;

5) Ποιοι είναι οι αρμόδιοι φορείς και ποιοι οι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα;

6) Υπάρχουν εγκεκριμένα για τη βιολογική γεωργία φυτοπροστατευτικά και εδαφοβελτιωτικά σκευάσματα στην Ελλάδα;

7) Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει ένας παραγωγός προκειμένου να ενταχθεί στο Σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας;

8) Για να αναθέσω υπεργολαβικά μία εργασία σε τρίτο θα πρέπει και αυτός να είναι ενταγμένος στο Σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης;

9) Τι απαιτείται προκειμένου να εισάγω προϊόντα βιολογικής γεωργίας από τρίτες χώρες;


1) Τι είναι τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας;
Προϊόντα βιολογικής γεωργίας είναι τα προϊόντα που για την παραγωγή τους έχουν εφαρμοστεί κανόνες που καθορίζονται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία οι οποίοι σκοπό έχουν την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση ή και την αύξηση της ευφορίας και της βιολογικής δραστηριότητας του εδάφους, καθώς και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη διατήρηση της αλληλεξάρτησης μεταξύ του εδάφους με τα φυτά, των φυτών με τα ζώα και των ζώων με το έδαφος χωρίς την προσφυγή σε παράγοντες παραγωγής εξωτερικής προέλευσης .

 2) Ποια είναι η νομοθεσία για τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας;
Οι κανόνες παραγωγής και τα μέτρα ελέγχου των προϊόντων βιολογικής γεωργίας καθορίζονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία η οποία είναι η εξής:
  • Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθμ. 245090/06 που καθορίζει τα συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή της κοινοτικης νομοθεσίας.
  • Η Υπουργική Απόφαση αριθμ. 273234/17-10-03 (ΦΕΚ 1579/27-10-03) που αφορά τον «Καθορισμό συμπληρωματικών μέτρων για τον προσδιορισμό της προέλευσης του κρέατος που παράγεται σύμφωνα με τον Καν. (ΕΟΚ) 2092/91 του Συμβουλίου» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
  • Η υπ. αριθμ. 217002/27-2-2004 εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αφορά τη «δημιουργία βάσης δεδομένων πολλαπλασιαστικού υλικού παραχθέντος με βιολογικό τρόπο όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό 1452/2003/ΕΚ και διαδικασίες παρέκκλισης όπως προβλέπονται από το άρθρο 6 παράγραφος 3 του Κανονισμού 2092/91/ΕΟΚ».
  • Η Υπουργική Απόφαση αριθμ. 336650/22.12.06 (ΦΕΚ 1927/29.12.06) για τον καθορισμό λεπτομερειών εφαρμογής της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06.
  • O Κανονισμός Αξιολόγησης και Επίβλεψης του Συστήματος Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας του AGROCERT Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π..

3) Πως μπορώ να αναγνωρίσω τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας;
Στην επισήμανση ή διαφήμιση των προϊόντων βιολογικής γεωργίας θα πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις:
  • Το εθνικό σήμα αναγνώρισης πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής γεωργίας.
  • Η ένδειξη «ΠΡΟΙΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ» σε συνδυασμό με την ονομασία πώλησης του προϊόντος.
  • Η ένδειξη «ΠΡΟΙΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ» μόνο σε προϊόντα φυτικής προέλευσης που η καλλιέργεια τους βρίσκεται σε περίοδο μετατροπής, σε συνδυασμό με την ονομασία πώλησης του προϊόντος.
  • Το Κοινοτικό λογότυπο.
  • Ο κωδικός αριθμός έγκρισης του Οργανισμού Ελέγχου & Πιστοποίησης

4) Μπορούν να πωλούνται χύμα τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας;
Οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν ότι τα βιολογικά προϊόντα μεταφέρονται σε άλλες μονάδες, περιλαμβανομένων των επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου, μόνο στην κατάλληλη συσκευασία με τρόπο που να μην είναι δυνατή η αντικατάσταση του περιεχομένου χωρίς την παραβίαση ή φθορά της σφραγίδας και με την ύπαρξη ετικέτας που να αναφέρει την επωνυμία του προϊόντος την ονομασία του προϊόντος, τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης.

5) Ποιοι είναι οι αρμόδιοι φορείς και ποιοι οι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα έχει θεσπιστεί ένα Σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την αρμόδια Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας, ενώ επιβλεπτικός ρόλος έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.) AGROCERT.
Οι εγκεκριμένοι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης είναι οι εξής:

6) Υπάρχουν εγκεκριμένα για τη βιολογική γεωργία φυτοπροστατευτικά και εδαφοβελτιωτικά σκευάσματα στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα δεν έχουν εγκριθεί προς το παρόν σκευάσματα για τη βιολογική γεωργία. Τα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι αυτά που έχουν εγκριθεί για την κάθε καλλιέργεια και δεν περιέχουν μη επιτρεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ουσίες.

7) Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει ένας παραγωγός προκειμένου να ενταχθεί στο Σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας;
Ένας παραγωγός προκειμένου να ενταχθεί στο Σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας θα πρέπει αρχικά να επιλέξει τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης με τον οποίο θα συνεργαστεί και:
  • να υποβάλει στον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης μία Αίτηση συνοδευόμενη από μία Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία θα δεσμεύεται για την εφαρμογή της νομοθεσίας
  • να υπογράψει με τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Σύμβαση συνεργασίας
  • να γνωστοποιήσει την έναρξη της δραστηριότητάς του σχετικά με το βιολογικό τρόπο παραγωγής προϊόντων εντός 10 (δέκα) ημερών, από την υπογραφή της Σύμβασης, στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα διοικητικά όρια της οποίας βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης ή της επιχείρησής του.

8) Για να αναθέσω υπεργολαβικά μία εργασία σε τρίτο θα πρέπει και αυτός να είναι ενταγμένος στο Σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης;
Όταν ανατίθενται σε τρίτους υπεργολάβους εργασίες τότε θα πρέπει να γίνεται πλήρης περιγραφή της μονάδας, όπως απαιτείται και για την ένταξη, καθώς και:
  • να κατατίθεται κατάλογος των υπεργολάβων με περιγραφή των δραστηριοτήτων τους και μνεία των οργανισμών στους οποίους υπόκεινται. Οι εν λόγω υπεργολάβοι πρέπει να έχουν συμφωνήσει να υπόκειται η εκμετάλλευσή τους στο καθεστώς ελέγχου,
  • όλα τα συγκεκριμένα μέτρα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατάλληλο σύστημα τήρησης λογιστικών βιβλίων, τα οποία πρέπει να ληφθούν στο επίπεδο της μονάδας για να εξασφαλισθεί ότι μπορούν να εντοπισθούν οι προμηθευτές και, αν διαφέρουν, οι πωλητές των προϊόντων που ο επιχειρηματίας διαθέτει στην αγορά, καθώς και οι παραλήπτες τους και, αν διαφέρουν, οι αγοραστές τους.

9) Τι απαιτείται προκειμένου να εισάγω προϊόντα βιολογικής γεωργίας από τρίτες χώρες;
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί εισαγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας από τρίτη χώρες τα οποία δεν συμμορφώνονται με τη κοινοτική νομοθεσία, ο εισαγωγέας πρέπει να λάβει ειδική άδεια εισαγωγής αφού πρώτα προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. AGROCERT. Η άδεια αυτή εκδίδεται εφόσον από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά αποδειχθεί η ισοδυναμία των κανόνων παραγωγής, παρασκευής, επισήμανσης και ελέγχου που ισχύουν και εφαρμόζονται στην Τρίτη Χώρα, με τις αντίστοιχες απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.
Η άδεια εκδίδεται για μια συνολική ποσότητα και όχι για κάθε παρτίδα εισαγωγής. Το εισαγόμενο προϊόν πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφο πιστοποίησης της αρχής ή του φορέα της Τρίτης Χώρας του οποίου το σύστημα ελέγχου, μετά από τον έλεγχο του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π, έχει αποδειχθεί ισοδύναμο με αυτό της κοινοτικής νομοθεσίας.
Οι εισαγωγείς οφείλουν πριν την εισαγωγή να υποβάλουν στον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. AGROCERT: 
  • Σχετική αίτηση στην οποία θα αναφέρεται η χώρα, το είδος και η ποσότητα των προϊόντων που πρόκειται να εισαχθούν καθώς και η περιοχή ή η μονάδα προέλευσης των προϊόντων. 
  • Πρότυπα παραγωγής των προϊόντων στην εν λόγω περιοχή ή μονάδα της τρίτης χώρας, καθώς και επαρκείς αποδείξεις ότι τα εν λόγω πρότυπα ισοδυναμούν με τα αναφερόμενα στην κοινοτική νομοθεσία. 
  • Τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόστηκαν κατά την παραγωγή των εν λόγω προϊόντων, καθώς και επαρκείς αποδείξεις ότι τα μέτρα αυτά ισοδυναμούν με τα αναφερόμενα στην κοινοτική νομοθεσία και ότι η εφαρμογή τους είναι αποτελεσματική και διαρκής. 
  • Τις προϋποθέσεις που πληροί ο Οργανισμός Ελέγχου της τρίτης χώρας καθώς και επαρκείς αποδείξεις ότι οι εν λόγω προϋποθέσεις ισοδυναμούν με τις αναφερόμενες στην κοινοτική νομοθεσία.
Η ισοδυναμία των προτύπων παραγωγής, παρασκευής και των μέτρων ελέγχου του Οργανισμού ελέγχου για την εν λόγω περιοχή ή μονάδα της Τρίτης Χώρας, κρίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το Σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για τα βιολογικά προϊόντα εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας, ενώ επιβλεπτικός ρόλος έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.). Οι εγκεκριμένοι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης για τα βιολογικά προϊόντα στην Ελλάδα είναι οι παρακάτω:
Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων "ΔΗΩ" (ΕΛ-01-ΒΙΟ ή EL-O1-BIO)
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ε.Π.Ε. - Έλεγχοι Πιστοποιήσεις Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας - Προαγωγή Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΛ-02-ΒΙΟ ή EL-O2-BIO)
Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟΕΛΛΑΣ Α.Ε.(ΕΛ-03-ΒΙΟ ή EL-O3-BIO)
QWAYS Διαδρομές ποιότητας Α.Ε (ΕΛ-04-ΒΙΟ ή EL-O4-BIO)
ACERT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Α.Ε (ΕΛ-05-ΒΙΟ ή EL-O5-BIO)
«IRIS - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΕΛ-06-ΒΙΟ ή EL-O6-BIO)
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΩΜΑΣ ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ Ο.Ε.(ΕΛ-07-ΒΙΟ ή EL-O7-BIO)
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α.Ε. (ΕΛ-08-ΒΙΟ ή EL-O8-BIO)
LACON ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΕ - LACON ΕΛΛΑΣ (ΕΛ-09-ΒΙΟ ή EL-O9-BIO)
ΝΑΟΥΜ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΚΟΥΝΤΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο.Ε. GMCERT (ΕΛ - 10 - ΒΙΟ ή EL - 10 - BIO)

Ιστοχώροι σχετικοί με την γεωργία και τα βιολογικά Κρατών-Μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης

http://ww2.defra.gov.uk/ Υπουργείο Γεωργίας Μεγάλης Βρετανίας -Αγγλίας - Ministry of Agriculture United Kingdom
http://www.lebensministerium.at/ Υπουργείο Γεωργίας Αυστρίας - Ministry of Agriculture Austria
http://www.afsca.be/ Υπουργείο Γεωργίας Βελγίου - Ministry of Agriculture Belgium
http://www.moa.gov.cy/ Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & περιβάλλοντος Κύπρου - Ministry of Agriculture Natural Resources and Environment Cyprus
http://eagri.cz/ Υπουργείο Γεωργίας, Τσεχικής Δημοκρατίας - Ministry of Agriculture of the Czech Republic
http://www.fvm.dk/ Υπουργείο Γεωργίας Δανίας - Ministry of Agriculture Denmark
http://www.agri.ee/ Υπουργείο Γεωργίας Εσθονίας - Ministry of Agriculture Estonian
http://www.bmelv.de/ Υπουργείο Γεωργίας Γερμανίας - Ministry of Agriculture Germany
http://www.mmm.fi/ Υπουργείο Γεωργίας & δασών Φιλανδίας - Ministry of Agriculture and Forestry of Finland
http://agriculture.gouv.fr/ Υπουργείο Γεωργίας Γαλλίας - Ministry of Agriculture France
http://www.fvm.hu/ Υπουργείο Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης Ουγγαρίας - Hungary Ministry of Agriculture and Rural Development
http://www.agriculture.gov.ie/ Υπουργείο Γεωργίας & τροφίμων Ιρλανδίας - Ministry of Agriculture and Food of Ireland
http://www.politicheagricole.it/ Υπουργείο Γεωργίας Ιταλίας - Ministry of Agriculture Italy
http://www.marm.es/ Υπουργείο Γεωργίας Ισπανίας - Ministry of Agriculture Spain
http://www.zm.gov.lv/ Υπουργείο Γεωργίας της Δημοκρατίας της Λετονίας - Ministry of Agriculture Republic of Latvia
http://www.zum.lt/ Υπουργείο Γεωργίας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας
- The Ministry of Agriculture of the Republic of Lithuania
http://www.mrra.gov.mt/ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & περιβάλλοντος Μάλτας - Ministry for Rural Affairs and the Environment of Malta
http://www.minlnv.nl/ Υπουργείο Γεωργίας Ολλανδίας - Ministry of Agriculture Netherlands
http://www.minrol.gov.pl/ - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Πολωνίας - Ministry of Agriculture and Rural Development of Poland
http://portal.min-agricultura.pt/ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Πορτογαλλίας - Ministry of Agriculture Portugal
http://portal.min-agricultura.pt/ Υπουργείο Γεωργίας Ρουμανίας - Ministry of Agriculture of Rumania
http://www.mpsr.sk/ Υπουργείο Γεωργίας Δημοκρατίας Σλοβακίας - Ministry of Agriculture of the Slovak Republic
http://www.mkgp.gov.si/ Υπουργείο Γεωργίας, Δασών & τροφίμων Σλοβενίας - Ministry of Agriculture, Forestry and Food of Slovenia
http://www.sweden.gov.se/ Υπουργείο Γεωργίας Σουηδίας - Ministry of Agriculture Sweden







ΟΤΑΝ ΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ «ΕΦΑΓΕ» ΤΟ... ΚΑΡΟ!

Ένα από τα πλέον δυναμικά επαγγέλματα μέχρι τη δεκαετία του ‘60,στον Τύρναβο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα ήταν και
αυτό του καροσιδηρουργού, του τεχνίτη δηλαδή, ή αλλιώς του μάστορα, όπως τον αποκαλούσαν οι συμπολίτες του, που κατασκεύαζε και επισκεύαζε σούστες, κάρα και άμαξες. Επάγγελμα δύσκολο και με ευθύνες αλλά απόλυτα απαραίτητο
για τις τοπικές κοινωνίες της επο-χής, αφού όλες οι μεταφορές και οι μετακινήσεις μέχρι και μετά τα μέσα του περασμένου αιώνα, γίνονταν με σούστες, κάρα και άμαξες. Σήμερα, στον Τύρναβο συνεχίζει την παράδοση δεκαετιών ο τελευταίος ίσως καροσιδηρουργός, ο οποίος εργάζεται όπως τότε, με τον παραδοσιακό τρόπο...
 
Ο λόγος για τον 78χρονο κ. Χρήστο Ντίμο, τον οποίο συναντήσαμε στονΤύρναβο την ώρα της δημιουργίας, στην κατασκευή ενός κάρου.

Ξεδιπλώνοντας τις αναμνήσεις τό
σων χρόνων συγκινημένος ο κ. Ντίμος,  θυμάται πώς άρχισε αυτή τη δραστηριότητα από τα 12 του χρόνια και τη συνεχίζει σήμερα ως χόμπι πλέον.
 
 
 Ήταν κατοχή όταν ο Χρήστος Ντίμος τελείωσε το δημοτικό σχολείο, επιτυχία για την εποχή, αφού τότε τα περισσότερα παιδιά δεν πήγαιναν καν στο σχολείο. Τότε ο ίδιος έμαθε τα γράμματα στο νάρθηκα της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων Τυρνάβου,
αφού το 2ο Δημοτικό Σχολείο ήταν επιταγμένο από τους Γερμανούς.Ο 12χρονος τότε Χρήστος Ντίμος με το απολυτήριο στο χέρι, ορφανός από πατέρα, πήγε στον μάστορα αείμνηστο Ιωάννη Μουζά και τον παρακάλεσε να τον πάρει υπάλληλο στο κα ροσιδερουργείο, παίρνοντας την απάντηση: «Βρε παιδάκι μου είσαι πολύ μικρός ακόμα». Ωστόσο ο Χρήστος Ντίμος επέμενε και έτσι τελικά έπιασε δουλειά. Εκεί δούλεψε τέσσερα χρόνια με αμοιβή το χρόνο 700 οκάδες σιτάρι για την οικογένεια και από ένα ζευγάρι παπούτσια το Πάσχα για τον ίδιο. Από εκεί και πέρα με την εμπειρία που απέκτησε στα 16 του χρόνια έγινε
«Κάλφας» που σημαίνει ένα σκαλοπάτι κάτω από τον μάστορα. Αυτό προέβλεπε επίσης αμοιβή μεγαλύτερη.Έτσι ο μάστορας του είπε να πάει σε άλλο μαγαζί μεγαλύτερο, σ’ αυτό του Ιωάννη Ταμπάκη. Τότε, το μεροκάματο ήταν 15 δραχμές όταν ο μάστορας
έπαιρνε 20 δραχμές. Και ο κ. Ντίμος ακολούθησε στο κα-
ροσιδηρουργείο του Αθανάσιου Κυριάκου για δύο χρόνια και για λίγο στο Αρμένιο, όταν μετά έφυγε για την στρατιωτική του θητεία.
Αμέσως μετά, το 1957, ο κ. Χρήστος
Ντίμος άνοιξε δικό του κατάστημα, το οποίο διατηρούσε μέχρι το 1966. Αυτά τα έντεκα χρόνια ήταν δημιουργικά με την κατασκευή εξ ολοκλήρου σου-
στών και κάρων. Μέχρι τότε τα καροποιεία είχαν πολλή δουλειά. Αλλά από το 1966 άρχισε μια φθίνουσα πορεία αφού έφτασαν και στον Τύρναβο τα τρακτέρ.
Βλέποντας ότι η δουλειά φεύγει από τα χέρια του άλλαξε κατεύθυνση,έγινε σιδηροκατασκευαστής μέχρι το 1995 όταν πήρε σύνταξη.
Μέσα του όμως ποτέ δεν ξέχασε την αγάπη της δουλειάς που έκανε  όπως παλιά.
Θυμάται και λέει: «Η τέχνη αυτή είναι πολύ δύσκολη αν δεν την αγαπάς δεν μπορείς να αποδώσεις γιατί είναι
δουλειά και έμπνευση μαζί. Ο καροποιός γίνεται καλλιτέχνης, σχεδιαστής και ζωγράφος. Η σούστα ή το κάρο πρέπει εκτός από λειτουργικό να είναι και όμορφο. Να το θαυμάζουν οι άλλοι
και ο ιδιοκτήτης του να νιώθει περήφανος που το έχει. Τότε όποιος είχε «καγκελόσουστα» θεωρούνταν ότι σήμερα σαν να έχει ένα από τα ακριβότερα και πολυτελέστερα αυτοκίνητα».
Σήμερα, το 2011, ο κ. Χρήστος Ντί
μος εφαρμόζει τις τεχνικές που κυριαρχούσαν από τις αρχές του αιώνα-μέχρι τη δεκαετία του 1960. Δηλαδή δημιουργεί με το χέρι σκαλίζοντας το ξύλο και με το αμόνι και τη φωτιά κατασκευάζοντας τα σιδερένια μέλη της
σούστας όπως είναι οι ρόδες, τα μπράτσα, οι άξονες με πολλή προσοχή και μεράκι.Μάλιστα, στο σπίτι του στον Τύρναβο οι μερακλήδες του είδους μπορούν να επισκεφθούν τη μικρή έκθεση που έχει και στο νου τους να γυρίσουν χρόνια πίσω οι μεγαλύτεροι και να μάθουν οι νεότεροι.

 Μια έκθεση που επισκέπτονται και μαθητές των σχολείων τους οποίους με ιδιαίτερη χαρά ξεναγεί ο παλιός μάστορας κ. Χρήστος Ντίμος.