Thursday

Καλλιέργεια λεβάντας από Αλμυριώτη αγρότη



Καλλιέργεια λεβάντας  από Αλμυριώτη αγρότη  

Μία πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια (τόσο σε εγχώρια και διεθνή ζήτηση όσο και σε τιμή) επέλεξε να εφαρμόσει για πρώτη φορά φέτος, ο Αλμυριώτης αγρότης Δημήτρης Νανάς, σε κτήμα του στην περιοχή Αργιλοχωρίου, τη λεβάντα.
Αυτό το αρωματικό φυτό με τις αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες και που ταιριάζει απόλυτα με το μικροκλίμα της περιοχής μας, μιας και υπάρχει αυτοφυές. Η λεβάντα φυτεύεται μία φορά και από το δεύτερο έτος ζωής της μπορεί να δώσει τις απαραίτητες ποσότητες αιθέριου ελαίου, το οποίο προκύπτει μετά από απόσταξη. Η συγκομιδή μπορεί να γίνει είτε με τα χέρια -κάτι που ανεβάζει το κόστος- είτε με μηχανικά μέσα.
Το συγκεκριμένο αρωματικό φυτό είναι πολυετές και θαμνώδες και αρχίζει να δίνει καλή παραγωγή από το τρίτο έτος ζωής μέχρι και το δωδέκατο. Το κόστος φύτευσης και καλλιέργειας φθάνει έως τα 400 ευρώ το στρέμμα, κάτι που θα γίνει μία φορά στην αρχή, ενώ τα επόμενα έτη παραγωγής, τα έξοδα περιορίζονται στην αντιμετώπιση ζιζανίων και σε λίγα ποτίσματα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
Όπως σημειώνει στον «Λαό του Αλμυρού» ο Δημήτρης Νανάς, «άρχισα φέτος για πρώτη φορά την ενασχόλησή μου με τη βιολογική καλλιέργεια της λεβάντας. Έψαξα αρκετά μέχρι να βρω τον κατάλληλο σπόρο, μιας και κυκλοφορούν στην αγορά και υβρίδια λεβάντας. Η διαφορά της γνήσιας λεβάντας από το υβρίδιο έχει να κάνει με το γεγονός ότι το δεύτερο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα καμφοράς, κάτι που ρίχνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου αιθέριου ελαίου. Η καλλιέργειά μου, προς το παρόν, έχει πιλοτικό χαρακτήρα και αναμένω να δω τα αποτελέσματα που θα έχει κατά τα έτη που θα αρχίσει η πραγματική παραγωγή».
Οι απαιτήσεις της λεβάντας σε εδαφικές συνθήκες είναι το υψόμετρο (όσο πιο ψηλά καλύτερη ποιότητα), ουδέτερο ή αλκαλικό pH και το χωράφι θα πρέπει να έχει ελαφρά χαλικώδη και ασβεστούχα που αποστραγγίζονται καλά, μιας και η υγρασία αποτελεί αιτία έξαρσης των ζιζανίων.
Η φύτευση γίνεται στα μέσα του Φθινοπώρου. Δεδομένου ότι η συγκομιδή της λεβάντας συμπίπτει χρονικά µε αυτή των σιτηρών της κάθε περιοχής, η συγκομιδή γίνεται από τα μέσα Ιουνίου έως τέλη Ιουλίου. Την πρώτη χρονιά η απόδοση της καλλιέργειας είναι μηδαμινή και ουσιαστικά κατά τη συγκομιδή γίνεται ένα κούρεμα της φυτείας, το οποίο μάλιστα τη βοηθά να αυξήσει την παραγωγή τον επόμενο χρόνο.
Το δεύτερο χρόνο η καλλιέργεια αποδίδει περίπου 2-4 κιλά αιθέριου ελαίου ανά στρέμμα, ενώ τον τρίτο χρόνο περίπου 8-10 κιλά ανά στρέμμα και σταθεροποιεί τις αποδόσεις μέχρι και το δωδέκατο περίπου χρόνο.
Από εκεί και μετά η παραγωγή αρχίζει και μειώνεται αισθητά μέχρι και το δέκατο πέμπτο χρόνο που θεωρείται και ο οικονομικός θάνατος της καλλιέργειας. Οι αποδόσεις δεν είναι απόλυτες και είναι πάντα συνάρτηση της ποικιλίας, του εδάφους και των καιρικών συνθηκών.
 
Οικονομική απόδοση
Η απόδοση σε χλωρό βάρος τον πρώτο χρόνο είναι 50-100 κιλά ανά στρέμμα, τον δεύτερο 200-250 κιλά ανά στρέμμα και τον τρίτο 300-350 κιλά ανά στρέμμα. Πλήρη παραγωγή πραγματοποιείται  τον τέταρτο χρόνο (400-500 κιλά ανά στρέμμα), ενώ αν γίνει συλλογή μόνο της ταξιανθίας η απόδοση σε ξηρό βάρος κυμαίνεται στα 35-45 κιλά ανά στρέμμα. Η δε διαφορά ανάμεσα στη βιολογική και συμβατική καλλιέργεια λεβάντας γίνεται αντιληπτή σε επίπεδο τιμής πώλησης, καθώς ενώ η τιμή της βιολογικής λεβάντας φτάνει τα 11,5 ευρώ, η τιμή της «συμβατικής» αποξηραμένης λεβάντας δεν υπερβαίνει τα 3,5 ευρώ το κιλό.