Friday

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ: Σταγόνα ζωής από τη φύση με εκατό χρόνια οικογενειακή παράδοση...




Ο Νίκος με τη γυναίκα του την Αθηνά σ’ έναν εκ των πολλών μελισσόκηπων που έχουν. 


Κι ενώ με τις μέλισσες ασχολούνται χιλιάδες άνθρωποι παράγοντας μεγάλες ποσότητες μελιού, δεν συμβαίνει το ίδιο με την παραγωγή βασιλικού πολτού, προϊόν κυψέλης κι αυτό  επειδή έχει δυσκολίες και χρειάζονται ειδικές γνώσεις να έχει ο μελισσοκόμος για να μπορεί να συλλέξει σωστά, αυτό το πολύ-βιταμινούχο προϊόν.
 
Η ώρα της δοκιμής για τη γεύση του βασιλικού πολτού!

Από την  επίσκεψη μας λοιπόν, σ’ έναν από τους μελισσόκηπους ενός έμπειρου Χανιώτη μελισσοκόμου, του Νίκου Ορφανουδάκη, πληροφορηθήκαμε χρήσιμα στοιχεία, παρατηρώντας ταυτόχρονα την τεχνική επεξεργασίας του βασιλικού πολτού από τον ίδιο και τη γυναίκα του την Αθηνά, ως πρώτοι επαγγελματίες, οι οποίοι ασχολούνται από το 1992 με αυτό το προϊόν, ενώ για τη μελισσοκομία, ακολουθούν την οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε το 1910 ο παππούς τους ο Γιάννης Ορφανουδάκης και πέρασε στα χέρια του γιου του Σταύρου και στη συνέχεια στα παιδιά του, τον Γιάννη και το Νίκο πού συναντηθήκαμε, για να μας πει, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Στο νομό Χανίων είμαστε επτακόσιοι μελισσοκόμοι και σε ολόκληρη την Κρήτη δύο χιλιάδες που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ζήσουν όλοι, έχοντας ως επάγγελμα, μόνο τη μελισσοκομία. Εμείς, όπως και άλλοι βέβαια, συνεχίζουμε κληρονομικά την παράδοση αφού ο μακαρίτης ο παππούς μου Γιάννης Ορφανουδάκης, τσαγκάρης στο επάγγελμα, γεννημένος το έτος 1884 ασχολήθηκε με τις μέλισσες σε ηλικία 26 ετών για να έχει εκτός από το μέλι, το κερί που χρησιμοποιούσαν εκείνα τα χρόνια οι τσαγκάρηδες. Τον παππού μου δεν τον πρόλαβα, είχε φύγει από τη ζωή, αλλά με τις μέλισσες ήμουν από μικρό παιδάκι κοντά στον πατέρα μου. Γεννήθηκα το 1967 και μετά το γυμνάσιο σπούδασα για τρία χρόνια (1982-85) στη Θεσσαλονίκη σε μια Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Στη συνέχεια παρακολούθησα στην Αμερική μια εξάμηνη πρακτική εξάσκηση για τον βασιλικό πολτό και από το 1992 ασχολούμαι με αυτόν, έχοντας συμπληρώσει δέκα οκτώ χρόνια επαγγελματικής αφοσίωσης. Από τον αριθμό τώρα των μελισσοκόμων που προανέφερα για όλη την Κρήτη, με τον βασιλικό πολτό ασχολούμαστε γύρω στους δέκα. Δεν είναι εύκολη δουλειά και θέλει γνώσεις και τιμιότητα για να τα λέμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους. Αισθάνομαι περήφανος ως επαγγελματίας μελισσοκόμος για την ποιότητα των προϊόντων που παράγω και κυρίως για τον βασιλικό πολτό που διαθέτω στην αγορά έχοντας πελάτες ακόμα και εκτός Κρήτης. Ο γνήσιος βασιλικός πολτός έχει άσπρο χρώμα και πρόκειται για μια ουσία σε μορφή όπως η κρέμα με όξινη γεύση. Περιέχει όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών, είναι ιδιαίτερα θρεπτική και εκκρίνεται από υποφαρυγγικούς αδένες νεαρών μελισσών, εργατριών, όπως τις λέμε. Η ονομασία του «βασιλικός πολτός», έχει δοθεί από ένα διάσημο ζωολόγο της Ελβετίας και προέρχεται από το γεγονός ότι τρέφονται από αυτόν οι βασίλισσες και οι προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες. Για να ξέρει ο κόσμος τι αγοράζει όταν ζητά βασιλικό πολτό από το ελεύθερο εμπόριο, πρέπει να γνωρίζει ότι το χρώμα του βασιλικού πολτού έχει πολύ μεγάλη σημασία αφού αποτελεί απόδειξη ή αν θέλετε τον δείκτη για να ξεχωρίζει αν είναι φρέσκος ή παλιός. Ο φρέσκος λοιπόν βασιλικός πολτός, επαναλαμβάνω, πρέπει να έχει λαμπερό λευκό χρώμα. Στον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά για όσους αισθάνονται κατάπτωση είναι πολύ ωφέλιμος. Έχει πολλαπλή βιολογική ενέργεια, διεγείρει την έκκριση των ενδοκρινών αδένων, την ενέργεια του κεντρικού νευρικού συστήματος και βελτιώνει τον μεταβολισμό και την ικανότητα της ανανέωσης κυτταρικών ιστών. Πολλά μπορούμε να πούμε ακόμα για τον βασιλικό πολτό, αλλά είναι καλύτερα να τα συνοψίσουμε, λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολυβιταμίνη γι’ αυτό και πολλοί την αποκαλούν φάρμακο για όλα τα κακά…”      
 
 Η συλλογή του βασιλικού πολτού από τα κελιά.
 
 Κοντινό πλάνο όπου διακρίνεται το λευκό χρώμα του βασιλικού πολτού στο μικρό φιαλίδιο συσκευασίας.
 
   Στιγμιότυπα κατά την διάρκεια των εργασιών.
 
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τον Χανιώτη μελισσοκόμο είναι: 2821 0 75606  και  6942200154

Tuesday

Πουλάει ελιές τις οποίες βαφτίζει..."Καλαμών"!










  



   
Στο «σκαμνί» των διεθνών δικαστηρίων θα καθίσει η Τουρκία εάν συνεχίσει την… μπαμπέσικη συμπεριφορά της να πουλάει σε αγορές τρίτων χωρών αλλά και στην εσωτερική της αγορά βρώσιμες ελιές τις οποίες προηγουμένως βαφτίζει «ελιές Καλαμών».
 

Ηδη η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας με τη συνδρομή της κυβέρνησης ετοιμάζεται να προσφύγει νομικά κατά της Τουρκίας φέρνοντας το θέμα ακόμα και στα διεθνή δικαστήρια, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμανατίδου – Πασχαλίδου, ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι η γειτονική χώρα οικειοποιείται ελληνικά ποιοτικά προϊόντα σφετεριζόμενη την ονομασία προέλευσης. «Η Τουρκία αποφεύγει συστηματικά να συζητήσει το θέμα και κωλυσιεργεί αρνούμενη να ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία την οδηγία της Ε.Ε. για τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης», ανέφερε ο κ. Δριβελέγκας, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι το πρόβλημα δεν θα περιοριστεί στις ελιές της Καλαμάτας αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα, η μαστίχα Χίου και ο κρόκος.
Πάντως, επειδή με βάση την τουρκική νομοθεσία μόνον οι θιγόμενοι μπορούν να προσφύγουν νομικά κατά τέτοιων υποθέσεων σφετερισμού προϊόντων, ο υφυπουργός κάλεσε όλες τις θιγόμενες συνεταιριστικές ενώσεις να προσφύγουν νομικά κατά της γειτονικής χώρας και θα έχουν –όπως είπε– τη συνδρομή της Πολιτείας.
Από την πλευρά της η Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου κατήγγειλε ότι σε σούπερ μάρκετ στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη πωλούνται μαύρες ελιές με την ένδειξη «Ελιά Καλαμάτας» και ζήτησε επιθετική πολιτική στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Αφού θύμισε ότι πρόσφατα εντοπίστηκε στις ΗΠΑ νοθευμένο λάδι που επωλείτο ως «λάδι Λακωνίας», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο από τέτοιου είδους απάτες να ζημιώνονται οι Ελληνες παραγωγοί και να συκοφαντούνται τα ελληνικά προϊόντα.