Monday

Εκπαιδεύστε τους πωλητές σας




Γειά σας για ακόμα μια φορά.  Είχα καιρό να πάω για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.  Βλέπετε το ένα ταξίδι διαδέχεται το άλλο.  Και όπως το έχω ομολογήσει και στο παρελθόν μόλις γύρισα από το τελευταίο μου ταξίδι έκανα κάτι ευχάριστο για μένα, μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ.
Εκτός από τη μικρή λίστα που μου είχε δώσει η γυναίκα μου με τα άκρως απαραίτητα ξέρετε εσείς, είδη καθαριότητας, μακαρονάκια, ζάχαρη, καφέδες και ελαιόλαδο.  Στην αρχή χάθηκα ανάμεσα από τα ράφια και όπως το συνηθίζω άρχισα να γεμίζω το καλάθι μου με περιττά πράγματα.  Έτσι είναι η ζωή τα περιττά κάνουν τη διαφορά και δίνουν ενδιαφέρον στη ζωή μας.
Κάποια στιγμή έφτασα και μπροστά στα ελαιόλαδα.  Είδα μια απεραντοσύνη στη συλλογή που με θάμπωσε.  Θυμήθηκα όλα όσα ήξερα για το ελαιόλαδο.  Τι θα πει έξτρα παρθένο, τι θα πει σκέτο ελαιόλαδο και όλα τα άλλα.  Άρχισα να ψάχνω τις ετικέτες για να προσδιορίσω κάπως στη τύχη ομολογώ ποιο λάδι θα έπαιρνα και ομολογουμένως μπερδεύτηκα. Δυσδιάκριτες. Με πολύ κόπο προσπαθούσα να διαβάσω τι λάδι εμπεριέχει η κάθε μία.  Ανακατεμένα τα λάδια και μια συγκεκριμένη μάρκα με 2-3 διαφορετικά είδη με ονόματα που δεν προσδόριζαν 100% το περιεχόμενο.  Τι να διαλέξω ο έρημος  ;
Σκέφτηκα τι ωραία που θα ήταν εάν υπήρχε κάποιο πρόσθετο ετικετάκι που να εξηγούσε τις διαφορές μεταξύ των ελαιολάδων για να με βοηθήσουν να διαλέξω.  Κομμάτια να γίνει είπα, άπλωσα το χέρι μου και διάλεξα ένα.  Ομολογώ ότι εκ των υστέρων δεν απογοητεύτηκα, αν και θα ήθελα πάρα πολύ την ώρα που το αγόραζα, να ήξερα τι αγόραζα.
Πάω μετά να αγοράσω φέτα.  Κατ' αρχήν πήγα στο ράφι με τις έτοιμες συσκευασμένες.  Είναι μια άποψη είπα.  Διάλεξα μιας επώνυμης μάρκας, την έβαλα μέσα στο καρότσι μου, αλλά καλού κακού πήγα και στο τυροπωλείο για λίγη χύμα.
  1. Έχετε σκληρή φέτα ;  ρώτησα 
  2. Βεβαίως μου απάντησαν πρόθυμα
  3. Μπορώ να δοκιμάσω
  4. Ναι μου απάντησαν απρόθυμα
Και ο τυροπώλης μου έδωσε μια φλοιδίτσα από κάποια φέτα της επιλογής του που ούτε σκληρή ήταν ούτε πικάντικη.  Επέμενα όμως μέχρι που στο τέλος δοκίμασα μια φέτα της αρεσκείας μου.
Και σκέπτομαι γιατί τόση απροθυμία  ;  Το εθνικό μας τυρί θέλω να αγοράσω και μάλιστα σε μια ποιότητα που αγαπώ, γιατί δεν με βοηθάει ο τυροπώλης  ;
Ίσως είναι κουρασμένος, ίσως είναι ταλαιπωρημένος, ίσως είναι απρόθυμος από φύση, ή μάλλον ανεκπαίδευτος.
Το τυρί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα του Έλληνα.  Μην ξεχνάτε ότι θεωρούμεθα οι πρώτοι καταναλωτές τυριού στην Ευρώπη.  Και νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αυξήσει κανείς τις πωλήσεις του στο τυρί από το να έχει πρόθυμους πωλητές και καλά εκπαιδευμένους.
Ένα μικρό σεμινάριο για τις διαφορές μεταξύ των τυριών , για τη γεύση τους, για το πώς κόβονται, και πως καθαρίζονται θα ήταν χρήσιμο για όλους.
Ύστερα ζήτησα 300 γραμ λεπτοαλεσμένη παρμεζάνα.  Το πρώτο κακό που συνέβει είναι ότι από κάποια συνήθεια του πωλητή μου άλεσε grana αντί για γνήσια παρμεζάνα.  Το εντόπισα βέβαια αμέσως και πολύ δυσαρεστήθηκε.  Το δεύτερο είναι ότι όταν πήγα στο σπίτι να αδειάσω το τριμμένο τυρί σε ένα μπολάκι είχε βάλει μέσα και τα φλούδια της.  Προφανώς για να τα ζυγίσει.  Και δεν έχω καμία αντίρρηση να μου ζυγίσουν τα φλούδια.  Έχω όμως μεγάλη αντίρρηση να μου τα ρίξουν μέσα στο τυρί. 
Λεπτομέρειες θα μου πείτε.  Ναι αλλά οι λεπτομέρειες κάνουν το σύνολο.
Είναι γεγονός ότι οι πωλητές και οι πωλήτριες στα σούπερ μάρκετ δεν έχουν μεγάλη μονιμότητα στη δουλειά.  Είτε εργάζονται για λίγο, είτε εποχιακά και δεν έχουν μεγάλο κέφι να σπαταλίσουν φαιά ουσία για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Και εκεί είναι η μεγάλη διαφορά.  Χρειάζεται μια μεταχείριση του προσωπικού τέτοια που να προσδοκούν τη μονιμότητα και τη καλυτέρευση της εργασίας τους και κυρίως να έχουν τη δύναμη και τη θέληση να εκπαιδευτούν πάνω στη δουλειά τους για να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς ακόμα καλύτερα.

H. Μ.