Thursday

Τσαγκαράδα: Στο μαγεμένο δάσος του Ανατολικού Πηλίου


Τραπεζάκια στην πνιγμένη στο πράσινο πλατεία της Αγίας Κυριακής


















Χωμάτινο μονοπάτι, στρωμένο με πορτοκαλοκίτρινα φύλλα δέντρων που θροΐζουν σε κάθε βήμα. Φυλλωσιές χρυσαφένιες, που σκύβουν από πάνω του δημιουργώντας απαλές, σχεδόν ανεπαίσθητες σκιές. Τρεχούμενα νερά, που παρασύρουν στο πέρασμά τους φύλλα δέντρων και μικρά κλαράκια, βάζοντας το soundtrack στο παραμυθένιο σκηνικό. Τόσο ειδυλλιακό, που περιμένεις να αντικρίσεις μια νεράιδα πίσω από κάθε στροφή του μονοπατιού που ελίσσεται ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση. Τόσο φθινοπωρινό, που σχεδόν εκπλήσσεσαι από τη θύμηση της εναλλαγής των εποχών. Τόσο μαγικό, που δε θα μπορούσε να βρίσκεται παρά στο βουνό των θεών. Τόσο εξυμνημένο για την ομορφιά του, που είναι πλέον αδύνατο να αποφύγεις ένα δυο κλισέ στην προσπάθεια να το περιγράψεις.
Το δάσος που αγκαλιάζει την Τσαγκαράδα αξίζει από μόνο του τα πενήντα και κάτι χιλιόμετρα αλλεπάλληλων στροφών που το χωρίζουν από τον Βόλο. Μια φωτογραφία του θα αρκούσε για να πάρεις τη γενναία απόφαση να τις αψηφήσεις, απλά και μόνο για να περάσεις ένα Σαββατοκύριακο εξερευνώντας τα μονοπάτια του.

Πόσο μάλλον αν σου έλεγαν ότι οι υπέροχες καστανιές, τα αιωνόβια πλατάνια, τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του και τα κρυστάλλινα ρυάκια του βρίσκονται δίπλα σε ένα υπέροχο χωριό, με πέτρινα παραδοσιακά αρχοντικά, κεραμιδένιες στέγες και λιθόκτιστα καλντερίμια, που δίκαια διεκδικεί τον τίτλο του ομορφότερου χωριού του Πηλίου –και η ομορφότερη γωνιά του παραδείσου δεν είναι ένας εύκολος, καθημερινός τίτλος.

Κτισμένη σε υψόμετρο πεντακοσίων μέτρων, η Τσαγκαράδα αγναντεύει από ψηλά το σημείο όπου τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου ακουμπούν στη γραμμή του ορίζοντα. Τα παραδοσιακά αρχοντικά της, μισοκρυμμένα πίσω από πυκνή βλάστηση, σκεπάζονται από τις χαρακτηριστικές γκρίζες πηλιορείτικες πλάκες και κοσμούνται από ολάνθιστα μπαλκόνια και αυλές. Τα λιθόκτιστα καλντερίμια της που οδηγούν σε πλακόστρωτες πλατείες με υπεραιωνόβια πλατάνια και ζεστά, παραδοσιακά καφενεία που σερβίρουν ελληνικό καφέ στη χόβολη και ντόπιο τσίπουρο και οι περίτεχνες σκαλιστές κρήνες της που αναβλύζουν το καλύτερο νερό του κόσμου συνθέτουν την εικόνα ενός χωριού ξεχασμένου στο χρόνο.

Τέσσερις συνολικά οικισμοί που παίρνουν τα ονόματά τους από την εκκλησία που κοσμεί την κεντρική πλατεία του καθενός συναποτελούν την Τσαγκαράδα: οι Άγιοι Ταξιάρχες, που είναι και ο παλαιότερος οικισμός, η Αγία Παρασκευή, η Αγία Κυριακή και ο Άγιος Στέφανος. Με μια πρώτη ματιά, ή ένα γρήγορο πέρασμα με το αυτοκίνητο από τον κεντρικό δρόμο, το χωριό φαίνεται λιλιπούτειο. Ξεκινήστε να περπατάτε τα πέτρινα καλντερίμια του, και θα συνειδητοποιήσετε γρήγορα ότι δεν είναι καθόλου έτσι.

Η πρώτη «υποχρεωτική» στάση γίνεται πάντα στην κεντρική πλατεία. Κατεβαίνεις τα σκαλάκια που οδηγούν σε αυτήν από το δρόμο, και βρίσκεσαι να θαυμάζεις τον χιλιόχρονο –όχι, δεν είναι σχήμα λόγου, είναι όντως χιλίων χρόνων– πλάτανο που κοσμεί το κέντρο της. Μια κολώνα στηρίζει ένα κλαδί του, τόσο τεράστιο που θα μπορούσε να είναι δεύτερος κορμός, κάνοντάς τον να θυμίζει τον σοφό παππού που απλώνει τα πόδια του στο σκαμνάκι δίπλα στο τζάκι, πριν ξεκινήσει να σου διηγείται ιστορίες.

Γύρω του, τα τραπεζάκια των καφενείων είναι πάντα γεμάτα, με επισκέπτες και ντόπιους που μοιράζονται πρόθυμα ιστορίες για τον τόπο τους, ντόπιο τσίπουρο κι ελληνικό καφέ στη χόβολη. Ακριβώς δίπλα, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του χωριού, ενώ στη δεύτερη πλατεία, τους Άγιους Ταξιάρχες, την παράσταση κλέβει ένας μικρότερος σε ηλικία πλάτανος, 800 ετών, η περιφέρεια του οποίου αγγίζει τα 17,5 μέτρα.

Από τις πλατείες και πέρα… όρεξη για εξερεύνηση και περπάτημα να έχετε, και οι διαδρομές είναι άπειρες. Λιθόκτιστα δρομάκια οδηγούν στο δάσος, σε παραμυθένια ξέφωτα, σε χρωματιστούς κήπους, σε επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά, περνώντας δίπλα από περίτεχνες σκαλιστές κρήνες, μυρωδάτα περιβόλια και όμορφα ξωκλήσια, μισοκρυμμένα πίσω από πυκνή βλάστηση. Κάθε στροφή και μια έκπληξη, κάθε πορτοκαλί φύλλο που τρίζει κάτω από το επόμενο βήμα σας και μια βαθιά ανάσα, που γεμίζει τα πνευμόνια με ένα υπέροχο άρωμα βουνού.

Κι όταν χορτάσετε περπάτημα, θα ξαναμπείτε στο αυτοκίνητο για να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή, περνώντας και σταματώντας διαρκώς σε μικρά, πανέμορφα χωριά, όπως το Μούρεσι, και καταλήγοντας μοιραία –όσο κι αν η εποχή δεν το εμπνέει– σε μια από τις ομορφότερες παραλίες που έχετε αντικρίσει, τον Μυλοπόταμο, αν μη τι άλλο για να θαυμάσετε από ψηλά την άγρια ομορφιά του, με τα θεόρατα κύματα του Αιγαίου να σκάνε ορμητικά πάνω στα επιβλητικά βράχια του. Η δεύτερη παραλία της Τσαγκαράδας, η Φακίστρα, ίσως σας μελαγχολήσει λίγο με τα τιρκουάζ νερά και το εξωτικό σκηνικό της για το καλοκαίρι που έφυγε, θα σας «αναγκάσει» όμως να ανανεώσετε το ραντεβού σας για το επόμενο.

Όταν πέφτει το σκοτάδι, η Τσαγκαράδα αποπνέει μιαν ατμόσφαιρα ονειρική, καθώς η ησυχία της συνδυάζεται υπέροχα με τον απαλό, κιτρινωπό φωτισμό των αρχοντικών της και τα βήματα που αντηχούν στο πλακόστρωτο. Η ιδανικότερη επιλογή για το ρομαντικότερο φθινοπωρινό weekend που ονειρεύεστε, μπορεί να μην είναι ακριβώς ο τέλειος προορισμός για ξέφρενο clubbing, αλλά αν νοσταλγήσετε νυχτερινή ζωή, η Ζαγορά με τα μπαράκια της απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα στροφών. Από την άλλη, βέβαια, ποιος νοστάλγησε αλκοόλ και δυνατή μουσική στις παρυφές του μαγεμένου δάσους;

Πού θα μείνετε

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι δύο από τους ρομαντικότερους ξενώνες που έχουμε δει ποτέ βρίσκονται στην Τσαγκαράδα. Επιλέξτε μεταξύ του πανέμορφου Αμανίτα (από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, από 120 ευρώ η σουίτα)που διοργανώνει τακτικά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα θεματικά weekends (συλλογή μανιταριών στα δάση του Πηλίου, γαστρονομικές ξεναγήσεις στην τοπική κουζίνα, σεμινάρια μανιταρογνωσίας και μανιταροφαγίας…) και του παραμυθένιου Χαμένου Μονόκερου (από 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό)

Πού θα φάτε
Τα έχουμε ξαναπεί, στο Πήλιο τρώμε παντού εκπληκτικά, κι ο νόμος αυτός δεν παύει να ισχύει στην Τσαγκαράδα. Αν επιμένετε για προτάσεις, δοκιμάστε εξαιρετική τοπική κουζίνα και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα στο Αγνάντι και την Απόλαυση (υπολογίστε maximum 20 ευρώ το άτομο για καθένα από αυτά) και ευφάνταστες δημιουργίες με βάση τα τοπικά προϊόντα στον Κρίταμο, στο δρόμο για Μυλοπόταμο –must οι εκπληκτικές πίτες. Αν θέλετε και ένα… διεθνές twist, το bar restaurant Δειπνοσοφιστής και το εστιατόριο του ξενώνα Χαμένος Μονόκερος είναι οι διευθύνσεις σας –περίπου 20-25 ευρώ το άτομο, και τα δύο.



Ξενώνας Λογγάς: Με θέα στην λίμνη της Καστοριάς

Αν προγραμματίζετε χειμερινή απόδραση στην βόρεια Ελλάδα και στις μοναδικές ομορφιές της Καστοριάς, ο γραφικός ξενώνας Λογγάς αποτελεί ιδανική επιλογή διαμονής για εσάς που αναζητάτε την χαλάρωση και την ξεκούραση, λίγο έξω από την φασαρία της δημοφιλούς πόλης. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οι σύγχρονες ανέσεις συνδυάζονται αρμονικά στην φιλοσοφία του ξενώνα, προκειμένου να μετατραπεί η διαμονή σας εκεί σε μία αξέχαστη εμπειρία.

Αυτό που θα τραβήξει την προσοχή σας κατά την επίσκεψή στο ξενοδοχείο Λογγάς είναι η διακόσμηση των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και των δωματίων, η οποία είναι απλή, με χτιστούς καναπέδες και κρεβάτια και με έμφαση στην πέτρα και το ξύλο. Άλλωστε, η όλη λογική του ξενοδοχείο είναι φυσιο-λατρική, καθώς προσφέρει στους επισκέπτες του πολλές δυνατότητες για χειμερινά σπορ, πεζοπορία και εκδρομές, με αποκορύφωμα τα σπουδαία αξιοθέατα της περιοχής, τις Πρέσπες και το γραφικό Νυμφαίο.

Παράλληλα, τις ώρες που θα περάσετε μέσα στο ξενοδοχείο, έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε τους φιλόξενους χώρους του, τον υπέροχο χώρο χαλάρωσης και ευεξίας (με σπα, σάουνα και υπηρεσίες μασάζ) και κυρίως το εκπληκτικό του εστιατόριο. Στην αίθουσα «Στους καλούς Δρυς» του εστιατορίου, συνολικής εστίασης 200 ατόμων, θα απολαύσετε τοπικές λιχουδιές, όπως σαρμάδες τυλιγμένους με λάχανο τουρσί, αγριογούρουνο, χωριάτικο κόκορα με χυλοπίτες και φασόλια σε όλες τους τις εκδοχές (γευστικό must της περιοχής). Στον ίδιο χώρο μπορείτε μέσα στην μέρα απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας.

Όσον αφορά στα δωμάτια, όλα είναι ευρύχωρα και διαθέτουν μπαλκόνι. Μπορείτε για την διαμονή σας να επιλέξετε ανάμεσα στις 7 σοφίτες με την επικλινή στέγη και την εμφανή σκεπή, ιδανικά για ρομαντική ατμόσφαιρα, ή στα εξίσου περιποιημένα στάνταρ δωμάτια. Όποια από τις δύο εναλλακτικές κι αν επιλέξετε, στα δωμάτια θα βρείτε mini bar, δορυφορική τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτόνομο κλιματισμό και, φυσικά, απεριόριστη θέα στην πόλη και την λίμνη της Καστοριάς.

Σχετικά με τις πεζοπορικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε γύρω από το ξενοδοχείο, τα διεθνή μονοπάτια Ε6 και Ε4 βρίσκονται σε απόσταση μερικών μέτρων. Επιπλέον, τα χιονοδρομικά κέντρα του Βίτσιου και του Πισοδερίου απέχουν μόνο 10 και 29χλμ αντίστοιχα από τον Λογγά, ενώ αν διαθέτετε όχημα 4x4 μπορείτε εύκολα να βρεθείτε στις πανέμορφες βουνοκορφές και τα παραδοσιακά χωριά γύρω από την Καστοριά. Η ίδια η πόλη της Καστοριάς, μια πραγματική μεγαλούπολη που διαθέτει κάθε υπηρεσία και πρόταση διασκέδασης, απέχει μόνο μερικά λεπτά. Σε κάθε περίπτωση, η διαμονή σας στον ξενώνα Λογγά θα χαρακτηριστεί από ισομερή χαλάρωση και απολαυστικές, περιπετειώδεις στιγμές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο στο ξενώνα Λογγά αυτήν την εποχή είναι στα 75 ευρώ με πρωινό.

Ξενώνας Λογγάς: Σιδηροχώρι Καστοριάς, τηλ. 24670 72424.


Gourmet μυστικά σε 30+1 αθηναϊκές διευθύνσεις

Είμαστε μεν από τους τύπους που μας αρέσει να δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα, να επισκεπτόμαστε άγνωστα μέχρι πρότινος εστιατόρια και ταβερνάκια που ακούσαμε να έχουν καλό λόγο ποιότητας-τιμής, και να φτάνουμε στην άλλη άκρη της πόλης για να πιούμε εκείνο το φοβερό κοκτέιλ για το οποίο μιλούν όλοι. Είμαστε, άλλωστε, «υποχρεωμένοι» να τα κάνουμε όλα αυτά όχι μόνο φύσει αλλά και θέσει, για να μπορούμε έτσι να τα μεταφέρουμε και σε εσάς, γιατί η γνώση πρέπει να μοιράζεται.

Είμαστε, όμως, και κλασικοί καλοφαγάδες. Λάτρεις της διαχρονικής ποιότητας και πιστοί «κοινωνοί» φαγητών, ποτών, γλυκών κ.ο.κ. που όμοιά τους δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει ποτέ και πουθενά. Και επειδή και αυτή η γνώση είναι σημαντικό να μοιράζεται, ίσως σημαντικότερο αν σκεφτεί κανείς ότι έχει ελεγχθεί περισσότερες από μία φορές, αποφασίσαμε σήμερα να μην σας το κρατάμε άλλο μυστικό, και να σας παρουσιάσουμε τα -κατά την άποψή μας και μόνο- καλύτερα της πόλης.

Σύσσωμοι οι λιχούδηδες και καλοφαγάδες συνεργάτες του In2life, τα βάλαμε σήμερα κάτω και απαριθμούμε τα αγαπημένα μας. Εκεί, δηλαδή, που τρώμε το καλύτερο σουβλάκι, εκεί που πίνουμε το καλύτερο Mojito, εκεί που τρώμε το καλύτερο παγωτό. Πρόκειται για έναν mini-οδηγό απόλαυσης, που ελπίζουμε πως θα σας χρησιμεύσει όταν θα θέλετε να δοκιμάσετε «κάτι καλό», αλλά δεν θα ξέρετε τι και πού. Γιατί, κακά τα ψέματα, στην Αθήνα τρως καλά. Αρκεί να βρεις τα σωστά μέρη. Ξεκινάμε:

Φαγητό
* Η καλύτερη μπριζόλα: Meat Square (Εθν. Αντιστάσεως 9-11, εμπ. κέντρο Κεράμειος, Χαλάνδρι, 2106831300). Η πιο μεγάλη, η πιο ζουμερή, η πιο καλοψημένη. Ένα πλήρες γεύμα εκεί θα σας κοστίσει περί τα 35 με 40 ευρώ.
* Η καλύτερη μακαρονάδα: Pulcinella (Καζαντζάκη 5, Χαλάνδρι. Τηλέφωνα: 210 6895666). Όσες φορές κι αν το επισκεφθήκαμε, όσες μακαρονάδες κι αν δοκιμάσαμε, δεν μας απογοήτευσε ποτέ. Δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 40 ευρώ το άτομο.
* Το καλύτερο «βρώμικο»: Η Καντίνα του Γιάννη (Ιφιγενείας 81, στην είσοδο της Νέας Ιωνίας από Εθνική Οδό, τηλ: 210 2770573) συναγωνίζεται τους Κοτοπουλάδες (Λεωφ. Αθηνών 27, τηλ. 210 3466635) στα σάντουιτς. Στην πρώτη υπερισχύει το ψωμί, στους δεύτερους το κοτόπουλο. Και οι δύο πάντως κάνουν delivery.
* Τα καλύτερο μελωμένο κότσι: Ο Σκούφιας (Μ. Βασιλείου και Τρώων 63, στα σύνορα Βοτανικού-Γκαζιού, τηλ. 210-3412210). Υπερμεγέθες, άριστα ψημένο και πεντανόστιμο. Όλη η κουζίνα είναι καλή, αλλά το κότσι δεν παίζεται!
* Η καλύτερη pizza: Trattoria (Αναξαγόρα 19, Ν. Ερυθραία, 210 6253633). Γνήσια ιταλικά πιάτα και εκπληκτική πίτσα με εξαιρετικά λεπτή ζύμη και ολόφρεσκα υλικά, σε μεγάλη ποικιλία. Το μενού των 5 πιάτων κατά άτομο κοστίζει 38 ευρώ.
* Τα καλύτερα παϊδάκια: Ο Βλάχος (19ο χλμ. Λεωφ. Πάρνηθας). Χρειάστηκαν αλλεπάλληλα crash tests για να επιβεβαιώσουμε πως παϊδάκια και κοκορέτσι σαν του Βλάχου, ούτε στο ορεινότερο κτηνοτροφικό χωριό δεν θα βρούμε.
* Η καλύτερη πίτα Καισαρείας: Ο Παντελής (Nαϊάδων 96, Παλαιό Φάληρο, 210 9825512). Εξαιρετική πολίτικη κουζίνα, φοβερά γλυκά, αλλά το αποκορύφωμα και ο κύριος λόγος που θα σας κάνει να το ξαναεπισκεφθείτε είναι η πίτα Καισαρείας.
* Το καλύτερο σουβλάκι: Ο Σάββας στην πλατεία Μοναστηρακίου και στα Εξάρχεια συναγωνίζεται με το Μοναδικό και Ένα (Πανταζή και Βιέννα στον Ν. Κόσμο, τηλ. 210 9020740). Η αλήθεια είναι πως το να ψάχνει κανείς το τέλειο σουβλάκι μοιάζει με κυνήγι χαμένου θησαυρού. Μετά από πολύωρο debate στο γραφείο καταλήξαμε στα παραπάνω, δοκιμάστε και πείτε μας την γνώμη σας.
* Το καλύτερο χοιρινό με δαμάσκηνα: Στο Επί της Πανόρμου (Πανόρμου 115, τηλ.: 210 6928719) είναι όντως χοιρινό με δαμάσκηνα, και όχι χοιρινό και τέσσερα δαμάσκηνα στο πλάι για γαρνιτούρα.
* Τα καλύτερα fajitas: Σπιτικά και αυθεντικά μεξικάνικα, έτη φωτός μακριά από προσμίξεις tex mex, στο Meson el Mirador (Αγησιλάου 88, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3420007)
* Η καλύτερη φεσουάδα: Ίσως και η μόνη που θα βρείτε στην Αθήνα, η αυθεντικότατη βραζιλιάνικη σπεσιαλιτέ του Κίτρινου Σκίουρου (Δημητρέσσα 21, Ιλίσια, τηλ.: 210 7211586) έχει κλέψει τις καρδιές μας.
* Τα καλύτερα tapas: Στο Salero (Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3813358) σε βάζουν στον πειρασμό να γεμίσεις ένα τραπέζι με πιατάκια, και να ξεχάσεις το κυρίως. Αν και όλα είναι εξαιρετικά, κορυφαίες επιλογές οι καταλανικές Patatas Bravas και τα μπουτάκια κοτόπουλου με σουσάμι και φυστικοβούτυρο.
* Το καλύτερο ταμπουλέ: «Κανονικό» λιβανέζικο, χωρίς νεωτεριστικές προσμίξεις, με πλιγούρι, ντομάτα, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι, όλα φρεσκότατα και σε ιδανικές αναλογίες, στο Al Amira (Αριστοτέλους 43, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6897640)
* Το καλύτερο κεμπάπ κοτόπουλο: Κι όμως υπάρχει, και θα το βρείτε στο Θεσσαλικό (Αχαρνών 203 και Νιόβης, Κάτω Πατήσια, τηλ.: 210 8651101)
* Ο καλύτερος πουρές: Και πατάτας, ως συνοδευτικό στα εξαιρετικά μαγειρευτά, αλλά και μελιτζάνας, ως ορεκτικό, στην Κανέλα (Κωνσταντινουπόλεως 72, Γκάζι, τηλ.: 210 3476320). Οι συστάσεις περιττεύουν, κάθε ξενύχτης του Γκαζιού πίνει νερό στο όνομά της.
* Το καλύτερο φαλάφελ: Το φτιάχνει, με διαφορά, ο Αιγύπτιος (Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, Μεταξουργείο)

Γλυκό
* Το καλύτερο παγωτό: Zuccherino
(Αγ.Αλεξάνδρου και Ναϊάδων, τηλ.: 2109830049). Οι γεύσεις cookies και death by chocolate απλά... δεν υπάρχουν. Σχετικά τσιμπημένο σε τιμές, αλλά είναι το καλύτερο, οπότε το συγχωρούμε.
* Το καλύτερο cheesecake: Κυβέλη (Λ. Πεντέλης 28, Βριλήσσια, 210 6897574). Το ζαχαροπλαστείο φημίζεται για τα cheesecake του σε γεύσεις φράουλας, κερασιού και σοκολάτας. Σας προτείνουμε το τελευταίο. Είναι απλά συγκλονιστικό!
* Η καλύτερη lemon pie: Papaspirou (κεντρικά: Αγ. Τριάδος & Ν. Ζίχνης, Αχαρναί, τηλ. 210 2409235. Υποκαταστήματα: Τατοΐου 90, Κηφισιά, Πανόρμου 19 Αμπελόκηποι και Αγ. Παρασκευής 115, Χαλάνδρι). H πιο δροσερή, ελαφριά και κυρίως φρέσκια lemon pie που έχετε φάει ποτέ.
* Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο: Κοσμικόν (Λ. Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος, 210 8649124, Χρ. Σμύρνης 69, Άγιος Ελευθέριος, 210 2023350, Αγ. Αλεξάνδρου 102 & Ζησιμοπούλου, Παλαιό Φάληρο, 210 9811677). Δοκιμάστε γαλακτομπούρεκο και κανταΐφι με γαλακτομπούρεκο και δεν θα πάτε ποτέ πουθενά αλλού.
* Η καλύτερη σοκολατόπιτα: The Bakers (Γρ. Αυξεντίου 5-7, Ιλίσια, τηλ. 210 7754730, Αραπάκη 90, Καλλιθέα, τηλ. 210 9518018, λεωφ. Δημοκρατίας 45, Μελίσσια, τηλ. 210 8042548). Είναι ίσως ο μοναδικός φούρνος της Αθήνας με τόσο συγκλονιστική διακόσμηση από γλυκά και με τεράστιες ουρές από κόσμο όλη μέρα. Η δε σοκολατόπιτα είναι… κολασμένη! Διατίθεται σε ατομικές μερίδες και σε μεγάλο μέγεθος.
* Το καλύτερο επιδόρπιο σε εστιατόριο: Το Σοκολατένιο στο εστιατόριο Brachera (Πλ. Αβυσσηνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3217202), μετά από ένα εξαιρετικό γεύμα, θα κάνει τους λάτρεις της σοκολάτας να δακρύσουν.
* Το καλύτερο τσουρέκι σοκολάτα: Σταθερά από τον Τερκενλή (Παπανικολή 100-102, Χαλάνδρη) που προκάλεσε ρίγη χαράς στους ορκισμένους fans τους όταν άνοιξε πέρυσι το πρώτο του κατάστημα στην Αθήνα, απαλλάσσοντάς τους από τα 514 χιλιόμετρα που έπρεπε να διανύσουν για να απολαύσουν το σοκολατοπειρασμό.
* Τα καλύτερα τρίγωνα: Εννοείται στον Χατζή (Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, τηλ.: 210 322647) γεμισμένα με σοκολάτα, ή κρέμα για τους… παραδοσιακούς.

Ποτό
* Η καλύτερη Piña Colada: Inoteka (Πλ. Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3246446). Αγαπημένο bar έτσι κι αλλιώς και εξαιρετικές τιμές.
* Το καλύτερο Mojito: Θα το ζητήσετε από τον Jimmy, στην Cubanita (Καραϊσκάκη 28, τηλ.: 210 3314605) και θα οφείλει την… ανωτερότητά του στην ολόφρεσκη μέντα που καλλιεργείται σε γλαστράκια στο μαγαζί.
* Η καλύτερη Μαργαρίτα: Special Margarita, ελαφριά σε περιεκτικότητα αλκοόλ αλλά δυνατή σε γεύση, σε χορταστικό σέικερ στα Applebee’s.
* Το καλύτερο Daiquiri: Marabu (Πανόρμου 113, Αμπελόκηποι) Ολόφρεσκα φρούτα, σωστή αναλογία αλκοόλ και καλές τιμές.
* Η καλύτερη ζεστή σοκολάτα: Petit Fleur (πλατεία Αγ. Νικολάου 2, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6814825 και Oμήρου 44, Kολωνάκι). Όλα τα ροφήματα σοκολάτας παρασκευάζονται από γαλλική βιολογική σοκολάτα Valhrona και γάλα βιολογικής καλλιέργειας, σε χαμηλή φωτιά και σε ξεχωριστό σκεύος για τον κάθε πελάτη. Προτείνουμε την σοκολάτα με ξύσμα πορτοκαλιού, μέλι και μπράντι (σημ. μέσα στο μαγαζί απαγορεύεται το κάπνισμα).

YaMas: Από την Θεσσαλονίκη με... στυλ

Ας είναι καλά το roadtrip της επιστροφής από το Exit Festival, που μας "ανάγκασε" να κάνουμε μια στάση στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη για το απαραίτητο βραδινό γεύμα. Στον χώρο που πέρσι βρισκόταν το "Πάρα Πολύ", στην λεωφόρο Νίκης, βρίσκεται πλέον το YaMas. Το κτίριο υπέστη ριζική ανανέωση όσον αφορά την διακόσμηση και φιλοξενεί πλέον καφενείο, ουζερί και εστιατόριο. Το ντεκόρ είναι μοντέρνο και πρωτότυπο. Μόλις μπείτε στον χώρο του εστιατορίου, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τον ισόγειο χώρο οινογνωσίας-εκδηλώσεων, οι τοίχοι του οποίου είναι καλυμμένοι από φιάλες κρασιού οργανωμένες ανά παραγωγό. Ανεβαίνοντας στον πάνω όροφο βρίσκουμε τα τραπέζια και το μπαλκόνι, όπου και καθίσαμε. Ευχάριστη προσθήκη στην διακόσμηση του χώρου, η βιβλιοθήκη που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τις τουαλέτες.

Η κουζίνα του YaMas φέρνει την σφραγίδα του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Λευτέρη Λαζάρου και χωρίζεται περίτεχνα σε πολλές και γευστικές επιλογές από κρέας και ψάρι, οι οποίες βρίσκονται σε ξεχωριστά μενού. Ξεκινήσαμε με σαλάτα φρέσκων λαχανικών με μυρωδικά και βινεγκρέτ με μέλι, ζουμερά ντολμαδάκια με γιαούρτι, ψητά λουκάνικα με δύο σάλτσες και μοσχαρίσιο φιλέτο με καρπάτσιο. Στα κυρίως το μπιφτέκι από τρία είδη κιμά με τηγανιτά τσιπς ήταν όσο ζουμερό έπρεπε και αρκετά πικάντικο, γαρνιρισμένο με άφθονη ψιλοκομμένη ντοματούλα και φρέσκιες τηγανιτές πατάτες. Τα εξωτικά μπουτάκια κοτόπουλου με σάλτσα από κουρκουμά συνοδευόντουσαν από ένα υπέροχο ρύζι και ήταν αρκούντως ζουμερά. Η μοσχαρίσια μπριζόλα με πατάτες φούρνου τέλος, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ολόφρεσκη και γευστική.

Τα επιδόρπια ήταν εξίσου πρωτότυπα και λαχταριστά με τα υπόλοιπα πιάτα. Η πραλίνα σοκολάτας με γέμιση φρούτων του δάσους ήταν εξαιρετική, η κρέμα λεμονιού με γιαούρτι, καρύδια και παγωτό μαστίχα συνδύαζε έξοχα την ξινή γεύση του γιαουρτιού με το λεμόνι και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της μαστίχας, ενώ το προφιτερόλ ήταν χορταστικό και γευστικότατο.

Ο κατάλογος των κρασιών είναι κάτι παραπάνω από πλήρης, με μεγάλη ποικιλία ετικετών από παραγωγούς γνωστούς και μη. Σε γενικές γραμμές, το YaMas μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι τιμές του είναι πολύ προσιτές, συγκριτικά με αυτά που προσφέρει και η όμορφη ατμόσφαιρα του χώρου συμβάλλει τα μέγιστα στο να απολαύσετε το φαγητό ή το ποτάκι σας. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και την μαγευτική θέα στην θάλασσα και έχετε ένα ολοκληρωμένο γαστριμαργικό πακέτο που θα δοκιμάσετε ξανά και ξανά αν είστε τυχερός και κατοικείτε στην συμπρωτεύουσα. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, δυστυχώς θα πρέπει να αρκεστούμε στην τσουχτερή (από πλευράς τιμών) πολυτέλεια του "Βαρούλκο".

Τιμές: 30-40€ το άτομο με κρασί.

Ya Mas
Λεωφόρος Νίκης 15,
Θεσσαλονίκη, 2310- 253 097

Ν.Γ.

Αστακομακαρονάδα σε γαλάζιο φόντο...

Είναι πολύ συνηθισμένο στοιχείο σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ο δολοφόνος να επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Πόσο συνηθισμένο όμως είναι στην πραγματικότητα να επιστρέφει, αντί του δολοφόνου, το θύμα;...

Αστειεύομαι (αν και δεν είμαι σίγουρος ότι η σύζυγος θα συμμεριστεί το χιούμορ μου) γιατί αναφέρομαι στο Εστιατόριο Sunset στην Ύδρα, όπου πριν κάποια χρόνια έλαβε χώρα η δεξίωση του γάμου μας!...

Τόσο πριν από το ευτυχές γεγονός (προσπαθώ να το σώσω...), όσο και μετά, έχω τιμήσει το μέρος πολλάκις, γιατί ομολογουμένως εκεί τρώω και γενικά περνάω πολύ καλά. Ο βασικός λόγος που το θυμήθηκα ξανά όμως τώρα - πέρα από το γεγονός ότι ήμουν πάλι στο νησί πριν δύο Σαββατοκύριακα - είναι η μεγάλη (και εξαιρετική) δημοσιότητα που το Sunset έλαβε πρόσφατα από ένα πολύ μεγάλο ξένο μέσο. Συγκεκριμένα, το Αμερικάνικο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC το κατέταξε στα 10 κορυφαία εστιατόρια με θέα του κόσμου (δείτε το εδώ).

Είναι αλήθεια ότι η θέα του Sunset δεν βρίσκεται εύκολα... Το γαλάζιο της θάλασσας δεσπόζει όσο μπορεί να δει το μάτι σου, και ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι το κάτι άλλο. Το σημείο είναι εκπληκτικό, και τα παμπάλαια κανόνια του (που σώζονται ακόμα και είναι πλέον μέρος του διάκοσμου) πρέπει κάποτε να είχαν πολλή δουλειά, αλλά και φοβερό πλεονέκτημα απέναντι σε οποιοδήποτε εχθρικό πλεούμενο τολμούσε να διασχίσει την ανοικτή θάλασσα μπροστά τους.

Το Sunset βέβαια δεν είναι μόνο η θέα και τα κανόνια... Είναι το ολόφρεσκο ψάρι και η απίστευτη αστακομακαρονάδα, είναι οι φοβεροί θαλασσινοί μεζέδες, οι πλούσιες σαλάτες, τα ζυμαρικά και τα ριζότα, είναι το εκλεκτό κρέας για εκείνους που είναι πιο πολύ των... στεριανών γεύσεων, και βέβαια είναι και το επαγγελματικό service που κερδίζει φανατικούς φίλους για πάντα. Προς υποστήριξη του ιδιαίτερα πλήρους αυτού καταλόγου, το Sunset τηρεί μία απόλυτα επαρκή λίστα κρασιών με ποιοτικές Ελληνικές ετικέτες, έχω όμως υποσχεθεί στον ιδιοκτήτη του, τον αγαπητό μου φίλο Αντώνη Ράμπια, ότι από του χρόνου η λίστα του θα... φυσάει!

Όσο για τους γάμους, τα πάρτυ και τις λοιπές δεξιώσεις που γίνονται στο Sunset, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ο ίδιος (αλλά και όποιος έχει παρευρεθεί σε εκδήλωση στο συγκεκριμένο μέρος θα συμφωνήσει μαζί μου) ότι ειδικά από το ηλιοβασίλεμα και μετά, και με το φως των κεριών και την σωστή μουσική, η ατμόσφαιρα είναι απλά... μαγική (κι όποιος ενδιαφέρεται για την εκδήλωση της ζωής του εκεί ή οπουδήποτε αλλού ας απευθυνθεί εδώ)!

Αν προγραμματίζετε μία φθινοπωρινή απόδραση στην Ύδρα όσο κρατάει ακόμα ο καιρός (μέχρι δύο εβδομάδες πριν, πάντως, το νησί ήταν γεμάτο), μην παραλείψετε ένα γεύμα στο Sunset. Θα με θυμηθείτε. Για πληροφορίες ή κρατήσεις, τηλεφωνήστε στους αριθμούς +30 22980-52067 και 54158.