Friday

Διεπαγγελματική Οργάνωση για την προστασία της φέτας

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΕΛΚΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Διεπαγγελματική Οργάνωση για την προστασία της φέτας






Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με αναφορά στη δομή και υφή της φέτας (ποιότητα πρώτης ύλης, χρησιμοποιούμενες πυτιές για την παραγωγή του, ανίχνευση και προσδιορισμός διαφόρων ειδών γάλακτος κ.λ.π.) αλλά και στο νομοθετικό πλαίσιο , ελληνικό και ευρωπαϊκό, που ρυθμίζουν την κατάσταση στη γαλακτοκομία, καθώς και στο ιστορικό κατοχύρωσης της φέτας ως Π.Ο.Π. αναπτύχθηκαν στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Φέτα, το Ελληνικό τυρί , είναι υπόθεση όλων μας», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ελασσόνας με την ευκαιρία της 4ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Ελασσόνας – Κισσάβου Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α. «ΑΝ.ΕΛ.ΚΙΣ. Α.Ε.», στο πλαίσιο του Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας «Αξιοποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων των αιγοπροβάτων της Μεσογειακής Περιοχής και ανάπτυξη του αγροτουρισμού σε Μεσογειακές και Ορεινές Περιοχές» του τοπικού προγράμματος LEADER+, και, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, την παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον σημαντικός αριθμός εμπλεκομένων στην παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος.Έγιναν επίσης σημαντικές εισηγήσεις όσον αφορά την προστασία του χαρακτηρισμού του προϊόντος ως Π.Ο.Π. μέσα στο ιδιαίτερο ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό περιβάλλον καθώς και αναφορές στο μέλλον του προϊόντος, μέσα από τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την προστασία της φέτας.
Ομιλητές ήταν σημαίνοντα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του Ε.ΛΟ.Γ. (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος), του ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε. και της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, Πανεπιστημιακοί από τη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπρόσωποι τόσο των παραγωγών γάλακτος (Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Νομού Λάρισας), όσο και των μεταποιητών (Ομοσπονδία Παραδοσιακών Τυροπαραγωγών Ελλάδος).
Παράλληλα ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΝ.ΕΛ.ΚΙΣ. Α.Ε.» κ. Γιάννης Βαρνάς παρουσίασε το διακρατικό σχέδιο συνεργασίας και τα συμπεράσματά του από την ελληνική πλευρά. Το ίδιο, από τη γαλλική σκοπιά, έκανε και ο κ. Alexis BONNAL αντιπρόεδρος του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Lozère εκπρόσωπος της γαλλικής ΟΤΔ GEVAUDAN FR-LR05. Σημειωτέον ότι, με την ευκαιρία της 4ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας, επισκέφθηκε και φιλοξενήθηκε στην Ελασσόνα παρακολουθώντας και τις εργασίες της ημερίδας, ολιγομελής γαλλική αντιπροσωπεία, συνεπικουρούμενη από την Εμπορική Ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Ανν-Μαρί
Στο τέλος της ημερίδας ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργιος Πασχόπουλος έκανε αναφορά στα μηνύματα που εκπέμφθηκαν κατά τη διάρκειά της και στα συμπεράσματα, που έχουν να κάνουν με την διατήρηση της συμμόρφωσης τόσο των παραγωγών γάλακτος όσο και των μεταποιητών – τυροκόμων στις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και στο γενικό πλαίσιο που διέπει την παραγωγή αυτού του ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας προϊόντος, που παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία μιας κτηνοτροφικής περιοχής, όπως είναι η περιοχή Ελασσόνας. Ευχήθηκε δε να ευωδοθούν το συντομότερο δυνατό οι διεργασίες δημιουργίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την προστασία της φέτας, Διεπαγγελματική Οργάνωση που θα «οχυρώσει» το προϊόν, επιτρέποντάς του να διατηρήσει το χαρακτηρισμό του Π.Ο.Π., επ΄ ωφελεία τόσο της τοπικής όσο και της εθνικής οικονομίας.
Στα διαλείμματα της ημερίδας η διοργανώτρια εταιρία «ΑΝ.ΕΛ.ΚΙΣ. Α.Ε.» προσέφερε καφέ και βουτήματα στους παρισταμένους, ενώ το μεσημέρι παρατέθηκε μπουφές από γευστικά τοπικά εδέσματα, με την επιμέλεια του Αγροτικού Συν/σμού Γυναικών Γόννων. Μετά τη λήξη της ημερίδας παρατέθηκε δείπνο.
Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος , η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου, η έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο αντινομάρχης Λάρισας κ. Βασίλειος Ντόκος, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Νικ. Μπίζιος, οι δήμαρχοι Ελασσόνας και Λιβαδίου κ.κ. Γ. Πασχόπουλος και Γ. Γαλάνης, οι αντιδήμαρχοι Δήμου Ελασσόνας κ. Τηλ. Γκαμπέτας, Κ. Δριστέλλας, Βας. Γκατζιούρα και ο αντιδήμαρχος Σαρανταπόρου κ. Αθ. Μηνάς, η Εμπορική Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Heim , εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής Ελασσόνας και σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων και μεταποιητών-τυροκόμων της περιοχής.